Skänningebor får nej till fartgräns

Boende på landet utanför Skänninge ville ha 70-gränsen sänkt till 50. De får nej i flera instanser.

Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Skänninge2018-10-22 16:00

Klagomålet på höga hastigheter gäller en mindre väg öster om Skänninge, där boende har framfört att trafiken har ökat sedan verksamhet på gårdar intill har förändrats och efter att riksväg 50 och länsväg 206 byggdes om.

Både personbilar och tyngre trafik håller för hög hastighet och trafiksituationen är osäker för den som går eller rider på vägen, framför de klagande.

De understryker också att flera hushåll blivit barnfamiljer, som använder vägen till fots. "Det är barnfamiljer som flyttar in på gårdarna då de äldre försvinner.

Därför anser vi att det är vår rätt, vi som bor här, att besluta om att hastigheten sänks till 50 kilometer i timmen" skrev de i sin ansökan till länsstyrelsen om sänkt hastighet.

Länsstyrelsen ansåg dock att bara för att den aktuella vägen har högsta tillåtna hastighet, betyder det inte att alla fordon håller den hastigheten. Varje förare är skyldig att hålla den hastighet som är lämplig och ta hänsyn till gående och boende och annan trafik, ansåg myndigheten och avslog begäran om hastighetssänkning.

Polismyndighetens besök på platsen gav inget stöd åt de klagande. Länsstyrelsen har rådgjort med Trafikverket, som inte heller tycker att hastigheten behöver sänkas.

Nu har även Transportstyrelsen yttrat sig, efter att de klagande vänt sig dit. Inte heller där får Skänningeborna stöd. "Att trafikanter inte följer trafiklagstiftning är i sig ett stort trafiksäkerhetsproblem, men inte skäl till att begränsa hastigheten" skriver myndigheten i sitt avslag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!