Det var han som köpte stadshotellet i september 1999 när konkursförvaltaren nästan hade gett upp hoppet om att hitta en köpare. Köksutrustning och inventarier skulle säljas på exekutiv auktion.
-- Det var därför jag gick in, säger Gunnar Sundbaum. Då var hotellet tomt och i ett bedrövligt skick. Nu är det snyggt och prydligt, återställt till 1885 års ny-skick. Fasaderna och fönstren är renoverade, festsalen och matsalen är i ordningsställda. Allt utom de nio hotellrummen är upprustade och de var rätt fräscha från början.
Nio hotellrum är för lite för att hotellet ska gå att driva rationellt och lönsamt, tycker Sundbaum. Det skulle kunna lösas genom att köpa fastigheten bakom hotellet.
-- Men en sådan satsning innebär för stora investeringar för mig, säger han, och för stora risker i lilla Skänninge.
Gunnar Sundbaum har haft diskussioner med en intresserad köpare. En örebroare som jobbat i hotellbranschen i över 20 år har tittat på stadshotellet.
-- Han var mycket intresserad, säger Sundbaum, men han fick inte med sig familjen och då hoppade han av.
Priset som diskuterades var 4,3 miljoner kronor. Gunnar Sundbaum har satsat 5,5 miljoner på renoveringen, och han har fått drygt en miljon i statligt bidrag.
-- Jag vill alltså ha tillbaka det jag har lagt ut, säger han. Det blir väl inte någon bra affär, precis, men en samhällsinsats tycker jag att jag har gjort. Och det är roligt.
Sådana affärer överlever ingen byggmästare på någon längre tid, Sundbaum har andra satsningar på gång. Just nu bygger han billiga smålägenheter i Lambohov i Linköping och i Ekängen planerar han 156 billiga par- och radhus som ska hyras ut. Vid brofästet nära Tornet på Tornbyområdet är han klar att bygga höghus, bara det blir marknad för hotell- och kontorslokaler.
-- Jag vill vara kreatör och idégivare, inte stor fastighetsägare, säger Gunnar Sundbaum. Därför ska jag sälja stadshotellet till någon som vill både äga och driva verksamheten. Kanske ska det vara en familj som vill satsa på detta. Eller en riktigt duktig kock, med ett känt namn som kan dra folk?
I dag arrenderas hotellet av Lilian Striem och Pia Jonsson. De har kvar hotelldelen, men lunchserveringen har de stängt.
-- Den var allt för krävande, säger Lilian Striem. Nu har vi frigjort energi för resten av verksamheten.
Renoveringen av hotellets in- och utsida har pågått i 3,5 år.
-- De sista målningsarbetena gjordes dagen innan vi öppnade för julborden, säger Lilian Striem. Visst har det tagit sin tid, men det har blivit jättefint.
Hon beskriver Oscarssalen, den stora festsalen som rymmer 120 personer och har dubbel takhöjd (åtta meter) och stora tunga kristallkronor.
-- Många Skänningeföretag och föreningar kommer hit för fester och möten, säger hon, men vi önskar förstås att de vore ännu fler.
För arrendatorerna kommer inte Gunnar Sundbaums försäljningstankar som någon överraskning.
-- Att han inte skulle behålla hotellet visste vi från början, säger Lilian Striem. Om vi blir kvar? Det beror helt på vem som köper och hur den personen vill organisera verksamheten. Just nu är vi inte på väg härifrån i alla fall.