Till sommaren planerar S:ta Ingrids gille en minnesutställning med anledning av 75-årsjubileet.
Sommaren 1929 hölls under några veckor en utställning i Skänninge för konst, hantverk och industri.
Samtidigt hölls även Sveriges genom tiderna största länslantbruksmöte, som invigdes av kung Gustav V.
Utställningsområdet var 24 tunnland stort. Byggnader och paviljonger uppfördes i den nya tidens stil: funktionalismen.
-- På så sätt kan man säga att den svenska funktionalismens vagga låg i Skänninge. Sitt stora genombrott fick stilen först året därpå i Stockholmsutställningen, säger Vivianne Sandberg, projektledare för minnesutställningen.
Minnesutställningen ska hållas i juni och juli i Skänninges rådhusmuseum.
Basen blir unika foton från Skänningeutställningen 1929. Vivianne Sandberg har också intervjuat Skänningebor som fortfarande minns det storslagna evenemanget.
Föremål som brevmärken, nålar och spel finns också bevarade. Östgöta Correspondenten var i hög grad engagerad i Skänningeutställningen, så materialet rymmer även många tidningsklipp.
Bildmaterialet finns på glas-plåtar vilket innebär stora kostnader för rengöring och framkallning. Sammanlagt väntas minnesutställningen kosta 53 000 kronor.
Kultur- och fritidsnämnden har redan beslutat att bidra med 10 000 kronor. Vivianne Sandberg hoppas och tror att S:ta Ingrids gille kommer att få ihop resten av pengarna.
-- Det mesta är fortfarande på diskussionsnivå, men jag har fått en del positiva förhandsbesked från olika fonder och stiftelser.