Skänninge bridgeklubb byter upp sig till större lo...

skänninge2005-09-15 00:00

Bild: Mia Karlsvärd

Skänninge har fått sina smällar på sistone men bridgeklubben står stark. Klubben har fått en nytändning med nya, ändamålsenliga lokaler i Rosenlundsskolan.

I början av året lyste varningslampan för bridgeklubben. Klubben har i 15 år varit hyresgäster på Änggården men omsorgsförvaltningen sade upp hyreskontraktet. Bridgespelet hade vuxit till sådan omfattning att spelet störde Änggårdens boende och personal och klubben fick se sig om efter nya lokaler.

I våras fick man napp hos Rosenlundskolans ägare Roland Hägglund och nu disponerar klubben ett våningsplan i den ombyggda och renoverade skolan. Ordförande Inger Gustavsson har i spetsen för några medlemmar inrett lokalerna i sommar.

Premiär

Tisdagen den 7 september var det premiär och Corren var med vid andra speltillfället i tisdags kväll.

Alla spelare uttryckte sin belåtenhet med de nya lokalerna, möjligen med viss reservation för akustiken. På det översta planet finns fyra rum med hallen som en "sambandscentral."

Högt i tak

Rummen har slipade trägolv, högt i tak, djupa fönstersmygar och färgglada dekorationer på väggarna. Det finns gott om utrymme för de filtklädda borden.

-- Vi är glada över lösningen, säger Inger Gustavsson som lett klubben sedan 2001. Vi har sneglat på Rosenlundsskolan sedan tre år men inte förrän nu kommit överens med fastighetsägaren om hyran.

Över 100 spelare

Medan vi pratar anländer spelarna. Här finns inte bara Skänningebor utan också folk från Boxholm, Vadstena och Mjölby. Påfallande många är pensionärer. När Inger räknat ihop anmälningar visar det att antalet spelare uppgår till över 100 och de delas upp i fyra grupper efter spelstandard.

Var finns de yngre?

-- Det är en annan trend numera där idrott och motion och andra familjeaktiviteter prioriteras framför kortspel. De yngre som börjar spela har svårt att spela regelbundet och en gång i veckan är minimum om man ska hålla en hyfsad nivå, säger Inger Gustavsson som själv spelar tre gånger i veckan och har 40 års erfarenhet av sporten.

Nybörjarkurs

Klubbstyrelsen hoppas att den nybörjarkurs som startar den 26 september ska rekrytera nya förmågor. Trots dessa problem står Skänningeklubben stark. Med sina 170 medlemmar är Skänninge länets största.

Vad krävs för att bli en bra bridgespelare?

-- Att läsa på i förväg och vara överens med sin medspelare om vilket system som ska användas. Det bör inte skilja alltför mycket i spelstandard i ett par.

-- Erfarenhet av spelet är en annan viktig faktor, vi har medlemmar som spelat i 50 år, säger Inger.

Inger påpekar också att den sociala samvaron är minst lika viktig som tävlingsmomentet.

Goda mackor

Vi gör en runda i lokalen och snappar upp synpunkter från olika spelare.

-- Skänninge är att gratulera. Tisdagsspel i Skänninge är en tradition bland bridgefolket i västra länsdelen och mackorna är härliga. (Anders Olofsson, Mjölby).

-- Vi har åkt hit från Västergötland. Bridgespelet är ett sätt att behålla kontakten med min hembygd (Birgit Patschke tillsammans med maken Dieter, Skövde.)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om