Skadad uggla avslöjar snåriga regler

En skadad uggla hittades i förra veckan på vägen mellan Skänninge och Vallerstad.

Den som krockar med en berguv måste anmäla det till polisen, allt annat är straffbart. Arkivbild.

Den som krockar med en berguv måste anmäla det till polisen, allt annat är straffbart. Arkivbild.

Foto: Frank Leonhardt

Skänninge2021-10-19 09:00

En viltolycka anmäldes härom dagen till polisen, sedan en bilist en tidig morgon hittat en skadad uggla på vägen mellan Skänninge och Vallerstad. Den kunde inte flyga, så eftersöksjägare skickades till platsen. Då var ugglan borta.

Har ugglan blivit påkörd av någon som inte anmält det? Är det straffbart? Fallet är lite krångligt, visar det sig när vi pratar med polisen.

Först av allt: Anmälningsplikt till polisen vid en viltolycka gäller om man krockar med björn, varg, järv, lodjur, älg, kronhjort, dovhjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår eller örn. Det gäller även om djuret inte verkar vara skadat och regleras i paragraf 26 i Jaktlagen och paragraf 40 i Jaktförordningen. Att inte anmäla en påkörning är straffbart.

Ugglor räknas inte in i den gruppen. Men så finns det också något som heter statens vilt, och regleras i paragraf 33 i Jaktförordningen. Där anges att vissa utrotningshotade, sällsynta eller särskilt värdefulla djurarter är statens vilt och de får inte jagas.

– I den gruppen ingår bland annat berguv och örnar, säger Per-Anders Eriksson, polis och viltsamordnare i Östergötland. De ska tas om hand och skickas till Naturhistoriska riksmuseet för undersökning.

– Men det kanske var en kattuggla, den vanligaste ugglan i vårt område, fortsätter han. Då är det i stället en fråga för markägaren eller kommunens skyddsjägare.

Ingen har hittat ugglan som satt på vägkanten, men som det verkar är det trots allt ingen som har brustit i sin anmälningsskyldighet efter en eventuell krock. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!