Sex av nio julbord fick anmärkning

Miljökontoret i Mjölby har inspekterat livsmedelshållningen vid nio restauranger som serverar julbord. Bland annat Skänninge stadshotell fick anmärkningar. Men det har blivit bättre.

Anmärkning. Bara tre av nio kontrollerade julbord var felfria - ur miljöhänsyn.

Anmärkning. Bara tre av nio kontrollerade julbord var felfria - ur miljöhänsyn.

Foto: LEIF R JANSSON / TT

Skänninge2014-12-20 06:30

Skänninge stadshotells restaurang har fått en rad påhälsningar från miljökontorets livsmedelsinspektör under året som gått. Vid flera tillfällen har det konstaterats att restaurangen har problem med för höga temperaturer i mat som ska kylförvaras samt med för långsam nedkylning av varma rätter.

I december har miljökontoret besökt nio restauranger i en kampanj för att kolla livsmedelshanteringen i samband med att julbord serveras.

Skänninge stadshotell var en av sex restauranger som fick anmärkningar. Miljökontoret menar att bristerna tyder på att personalen har otillräckliga kunskaper om hur livsmedel ska kylas ner på ett säkert sätt. Inspektören kunde också konstatera att hotellets kylar inte fungerade korrekt. Bland annat höll kött som enligt uppgift hade kylts i fyra timmar +21 grader och omelett +18,4 grader. Brister upptäcktes även i temperaturmätning och dokumentation av dessa.

Om bristerna fortsätter kan miljökontoret ta till tvingande åtgärder i form av vitesföreläggande.

– Vi har diskuterat sanktioner men det finns inga sådana beslut, säger livsmedelsinspektören Michael Johansson som berättar att inspektioner gjorts i Skänninge vid fyra tillfällen, utöver julbordskollen.

Christina Landoff, vd på Green venue hotells som driver hotellet, medger att man haft problem med dålig kapacitet i kylarna. Hon säger att hotellets värmesystem inte fungerat som det ska vilket lett till att det blivit alldeles för varmt i köket. Kylarnas kompressorer har inte klarat av att hålla nere temperaturen tillräckligt.

– Miljökontoret har klagat på att vi inte hinner ta tempen på maten och protokollföra detta. När vi har 170 julbord till lunchen och 200 på kvällen och lagar allt från grunden och samma dag som det serveras så kan det bli svårt att hinna med, säger Christina Landoff.

Att personalen inte har rätt utbildning avfärdar hon helt. Dessutom har hotellet nu investerat i en så kallad blast chiller, ett snabbnedfrysningsskåp.

Vid den senaste inspektionen på hotellet 11 december noterades heller inga fel.

– Kommunens julbordskampanj gav över lag ett ganska gott resultat, tycker Michael Johansson. Tre matsällen var felfria och övriga fick mindre anmärkningar.

Fotnot: De felfria matställena var: Ekebergs värdshus, Boxholm, Värdshuset Utterstad och Väderstad centralkrog. Anmärkning fick: Mantorpstravets restaurang, Mjölby stadshotell, Möllers festservice, Skänninge stadshotell, Bjursdalens servicehus och Himmelsby gårdshotell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om