Sara startar pizzeria på orten där kvinnorna dominerar

Garn, pizza, hälsa, kläder, lammskinn och keramik. Runt Stora torget i Skänninge hittar vi olika butiker och företag. Gemensamt för många av dem är att de ägs av en kvinna. "Det gäller att ha skinn på näsan", säger Annelie Nordqvist i Nya Blomsterbutiken.

Skänninges första kvinnliga pizzeriaägare? Sara Ekblad öppnade Lilla Napoli när Happy time lade ner.

Skänninges första kvinnliga pizzeriaägare? Sara Ekblad öppnade Lilla Napoli när Happy time lade ner.

Foto: Fredrik Sandberg

Skänninge2024-09-24 20:30

Det luktar härligt inbjudande när vi kommer in genom dörren på nyöppnade Lilla Napoli i Skänninge. Det är strax innan lunchtid och än är det bara några få gäster i restaurangen. Sara Ekblad har tid att prata med oss.

– Min sambo har drivit pizzeria tidigare och vi tyckte att det skulle vara en rolig grej att göra ihop. Själv har jag jobbat inom psykiatrin och LSS under många år. Jag har tagit tjänstledigt och vi får vi se hur det fungerar. Det känns spännande att göra något helt annat.

undefined
Sara Ekblad bor i Linköping och kommer pendla till sin pizzeria i Skänninge. Till en början kommer hon göra sallader och stå i kassan. Men planen är att lära sig baka pizza.

Sara har erfarenhet från restaurangbranschen tidigare, även om det är några år sedan.

– Jag och min mamma drev en lunchrestaurang ihop på Torvinge i Linköping. Då lagade vi husmanskost och gjorde allting själva. Att ha en pizzeria är helt nytt för mig. Jag måste lära mig att göra pizza. Min roll är mer att göra sallader och ta emot kunder.

undefined
I tolv år har Annelie Nordqvist drivit Nya Blomsterhandeln vid Stora torget i Skänninge. "Det gäller att ha skinn på näsan", säger hon om att vara kvinnlig företagare.

Det luktar minst lika härligt i Nya Blomsterhandeln. I kassan hittar vi Annelie Nordqvist som varit ägare av butiken i tolv år.

– Jag tror att det funnits en blomsterhandel i den här lokalen i 60 år när jag tog över. Jag är undersköterska och jobbade inom vården tidigare. Min dotter jobbade som florist här och vi sa lite på skoj att vi skulle ta över när före detta ägaren gick i pension. I början gick det trögt men det har gått bättre och bättre.

Annelie säger att det var tufft under pandemiåren, men att hon tog sig igenom dem.

– Det är ingen guldgruva att driva butiken. Man kan leva på det, men det svårt att plocka ut någon större lön. Å andra sidan är det här mer än ett jobb. Det är en del av ens liv. Pengar är inte allt, men det måste gå runt. Jag är tacksam att Skänningeborna kommer hit och handlar så jag driva det vidare.

undefined
I centrala Skänninge finns många butiker och verksamheter. Gemensamt för många av dem är att det är en kvinna som äger företaget.
undefined
Det finns många kvinnliga företagare runt Stora torget. Kläder, fotografi och keramik är exempel på utbudet i centrala Skänninge.

Är det någon skillnad att vara kvinnlig företagare än att vara manlig företagare?

– Det gäller att ha skinn på näsan. Visst fanns det de som undrade hur jag skulle klara det när jag startade. Man måste också våga säga ifrån så att man inte blir lurad av oseriösa företag. Vi kvinnor kanske är lite försiktigare än män.

På Folllingegatan ligger företaget Hälsostarck. Där driver Agneta Starck ett hälsoföretag.

– Vi jobbar med holistisk hälsa. Det är behandlingar, coaching och yoga som jag sysslar med. Jag har mycket kunder runt om Skänninge, i Mjölby, Boxholm och Mantorp.

undefined
Agneta Starck driver företaget Hälsostarck. Hon har försökt att nätverka med andra kvinnliga företagare på orten. "Jag försökte få igång det när jag öppnade, men då var inte intresset så stort."

Redan 2013 startade Agneta sitt företag i Norrköping, men sedan tre år finns hon i lokalen i Skänninge. Hon tycker att det finns en fördel med att finnas i det mindre sammanhanget.

– Man får nära kontakt och många klienter återkommer. Jag vill ha det långsiktiga och ha tid för klienten.

undefined
Caroline Hallin är ny ägare till Marieannes modebutik. Just nu pågår en renovering, men butiken öppnar igen den 3 oktober.
undefined
Dorte Peterson håller som bäst på att färdigställa en lokal på Vadstenagatan. Här ska hon och hennes man Jim tillsammans med ett annat par visa upp och sälja saker de tillverkar på fritiden. "Vi ska jobba järnet så vi kan öppna till Alla helgona-helgen."
undefined
Marie-Louise Öst säljer lammskinnsprodukter. Hon hyr en lokal på Vadstenavägen, strax intill Stora torget. Här ska hon ha sin verkstad och butik. I lokalen ska hon samsas med ytterligare sju "hantverkstanter". Premiäröppning blir i slutet av september. "Det blir blir stickat, vävda mattor, tovat och lite sytt. Vi har inte hittat några stickande gubbar som vill vara med."

Har du märkt att ni är många kvinnliga företagare i Skänninge?

– Ja, absolut. Tyvärr nätverkar vi inte så mycket. Jag försökte få igång det när jag öppnade, men då var inte intresset så stort. Men jag vill gärna få ihop oss. Det finns en kraft i att göra saker tillsammans. Jag älskar att nätverka och när vi kan komplettera varandra. Tanken är att ta tag i det igen, inte bara i Skänninge utan även i Mjölby kommun.

undefined
På Stora torget driver Maria Strelin och Johanna Wall butiken Underbara nystanet sedan februari. Här hittar man bland annat garn och ett stort utbud av behåar. I oktober anordnar de ett event kring brösthälsa. "Tillsammans med bröstenheten vill vi varje år bjuda in till föreläsningar. Det är andra året som vi samarbetar med Agneta Starck", säger Johanna.

24 oktober ska Hälsostarck tillsammans med butiken Underbara nystanet anordna en kvinnokväll.

– Jag håller i yoga och de föreläser om brösthälsa. Det blir kvinnofokus, säger Agneta.

Karta: Stora Torget
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!