En tv-dokumentär och flera radioinslag och tidningsartiklar har han medverkat i. Men Nils Grönlund har inte tröttnat på att berätta om sagorna som han spelar in tillsammans med de intagna. Även om han är lite obekväm med att själv stå i centrum.
– Det är kul att visa upp en annan bild av fängelset. Ofta är det en viss typ av nyheter som kommer här inifrån, säger han.
Tolkningarna av böcker som ”Emil i Lönneberga” eller ”I den stora skogen vid läggdags” skickas vidare till familjerna hemma. En dramapedagog anlitas för att inspirera till att ta ut svängarna. Personliga hälsningar uppmuntras.
– Att få läsa högt och se att ingen skrattar åt en tror jag är nyttigt. Det är ett sätt att släppa machorollen. Och få en paus från den press som det kan innebära att sitta inlåst, säger Nils Grönlund.
Cd-skivorna förpackas i färgglada paket som de intagna själva designar. Även paketeringen är en slags kommunikation med barnen på utsidan.
– En man med stora tatueringar kan också sitta och pyssla med glitter. Det är roligt att se, säger Nils Grönlund och ler.
Corren uppmärksammade projektet när det var i startfasen i början av 10-talet – i dag är det en permanent och uppskattad del av verksamheten här. Sagoläsningen har dessutom spridit sig runt om i landet och bedrivs till exempel på Skenäs utanför Norrköping och i Västervik. Kriminalvårdsinspektören Alan Dapo har sett vilken skillnad det kan göra att vara en del av sina barns liv, även om man avtjänar ett straff någon annanstans.
– För många är inte det värsta att de själva sitter här, utan hur det påverkar familjen. Man kan känna att man har lämnat dem i sticket. Det här är ett sätt upprätthålla familjebanden, säger han.
Att läsa in sagorna sker helt på frivillig basis. När barn kommer i kontakt med Kriminalvården gäller det att vissa säkerhetskrav kan uppfyllas. Av olika anledningar kan inte alla erbjudas plats, men efter att en urvalsprocess genomförts sätts grupperna ihop. Förberedelserna för vårens läsningar är i full gång. Och enligt Alan Dapo kommer möjligheten att sända en saga hem till barnen att finnas kvar i Skänninge under lång tid framöver.
– Så länge jag finns här kommer vi att fortsätta. Målet är man ska vara en bättre människa när man kommer ut än när man kom hit. Att vi kan erbjuda något sådant här är en viktig del i det, säger han.