Deborah Gustafsson, Ulrika Hallblom, Gun Eriksson, Ann-Sofie Hanson och Marcus Johansson är väldigt nöjda med vad de har åstadkommit i projektet, även om de är besvikna över att regeringens nya regler har hindrat dem att slutföra vissa saker.
- Från början var det tänkt att projektet skulle pågå till och med mars, men på grund av nya regler var vi tvungna att sluta vid årsskiftet. Vi har dock anpassat oss och hunnit med vårt delmål. Vi har besökt 25 företag samt träffat 102 skänningebor och pratat med dem. Vi har identifierat problem och kommit på vad som behöver göras, säger Deborah Gustafsson.
Projektets mål är att öka handeln i Skänninge och skapa flera arbetstillfällen. Förutsättningar för det finns, enligt projektdeltagarna.
- Vi har varit väl bemötta av företagarna. Vår undersökning visar att det finns behov av nya företag, flera företagare funderar på att nyanställa och nästan alla kan tänka sig vara faddrar för nystartade företag, säger Ann-Sofie Hanson och fortsätter:
- Med vår enkät har vi också väckt en tankeprocess hos många skänningebor som har börjat tänka på hur de själva skulle kunna hjälpa till att öka handeln i Skänninge. De flesta verkar vara villiga att handla mer på orten och prata väl om sin hemort.
Trots positivismen finns det en hel del som bör förändras både för handelns och för Skänninges framtids skull. Majoriteten av företagarna rekryterar inte genom arbetsförmedlingen och anser att det är krångligt att starta eget.
- Det behövs bättre samarbete mellan företagarna och arbetsförmedlingen och en koppling mellan arbetsförmedlingens "starta eget", Mjölby kommuns samarbete med företagscentrum och Skänninges företag för att redan från början ge bra service till den som startar, säger Christer Hederberg, projektledare som även har två egna småföretag.
Utmärkande för det här EU-projektet är också hur gruppen har utvecklats och påverkats av sitt projekt.
- Vi har utvecklats personligt, fått bättre självförtroende och självkänsla. När man är arbetslös sjunker självförtroendet. Inom projektet har vi känt att vi gör nyttiga saker för vår bygd. Nu vågar vi alla mer och mår mycket bättre än före projektet. Två av oss fem har fått jobb, två har jobb på gång och väntar på svar, medan den femte ska starta eget i år, säger Ulrika Hallblom.
Utställningen på biblioteket i Skänninge ska vara öppen under hela januari och det är meningen att den visas även i Mjölby.
Projektet startade i slutet av oktober 2006 och finansierades med EU-pengar.
Projektet ägs av Marknadsplats Skänninge (köpmannförening i Skänninge).
Arbetet inom projektet var på frivillig basis parallellt med arbetssökandet.
Av drygt 20 arbetsökande som blev tillfrågade av arbetsförmedlingen att vara med i projektet svarade sex positivit, men en hoppade sedan av.