Så kommer fängelset att byggas ut

Skänningeanstalten, liksom flera andra fängelser, står inför en utbyggnad. 96 nya platser planeras på fängelset. Kommunens detaljplan för området mellan anstalten och väg 50 är antagen.

Det allra första typhuset i som Specialfastigheter byggt åt Kriminalvårdsanstalten i Skenäs på Vikbolandet. Huset står modell för utbyggnaden i Skänninge.

Det allra första typhuset i som Specialfastigheter byggt åt Kriminalvårdsanstalten i Skenäs på Vikbolandet. Huset står modell för utbyggnaden i Skänninge.

Foto: Henrik Jonsson

Skänninge2020-06-09 07:00

Kriminalvårdens behöver 900 nya platser på svenska fängelser, plus 200 nya häktesplatser. Nio fängelser är aktuella för utbyggnad. Skänninge får 96 nya platser utöver dagens 234.

– Vi har 24 extra intagna i dag, vilket innebär dubbelbeläggning, berättar anstaltschefen Johan Molinder.

Den kraftiga utbyggnaden är inte bara orsakad av ett ökat behov av anstaltsplatser, utan beror även på hårt slitage på nuvarande lokaler och ett delvis eftersatt underhåll, enligt Kriminalvården.

För att effektivisera utbyggnaden har ett typhus projekterats fram som ska kunna användas för anstalter klass 3. Det bygger på ett hus som uppfördes 2007 på Skänningeanstalten, med vissa modifieringar. Bland annat något större boutrymmen och bredare korridorer. Det första av dessa typhus invigdes för några veckor sedan på Skenäsanstalten på Vikbolandet. Ytterligare fler typhus planeras på Skenäs samt på anstalterna Rödjan och Sörbyn. Till Skänninge kommer samma typ av byggnad enligt Kriminalvården att uppgraderas till säkerhetsklass 2.

Typhuset rymmer 48 platser. Tanken är att Skänninge ska få 96 nya platser, det vill säga två nya boendebyggnader för intagna. Dessutom finns planer på en ny sysselsättningslokal för arbete, utbildning och program. Den blir centralt placerad på anstaltsområdet. 

Boendehusen planeras mellan nuvarande anstaltsstaket och väg 206, som löper intill nya Rv50 förbi Skänningeanstalten. Den instängslade ytan kommer att utökas.

I området finns det fornlämningar, enligt detaljplanen. En del har undersökts arkeologiskt, där vissa fynd gjorts från järn- och bronsåldern. Fortsatta grävningar kommer att ske. Risk för buller från vägen, liksom risk i samband med transporter av farligt gods, har tagits i beaktande men bedöms inte hindra planerna.

Johan Molinder menar att Skänningeborna överlag är positiva till en utveckling av anstalten.

– Det innebär ganska många nya arbetstillfällen. I dag är vi åtta anställda på tio intagna och många anställda har lokal förankring i Skänninge med omnejd. Jag har enbart hört positiva kommentarer om utbyggnaden, säger han.

Förstudien om utbyggnad är klar och innehåller verksamhetsbeskrivning, säkerhetsanalys och fastighetsinventering. I höst räknar Molinder med att Kriminalvåden beslutar om att gå vidare till planeringsfasen. 

Karta: Kriminalvårdsanstalten Skänninge
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!