Så blir Skänninges nya station

Pendeltågsstationen i Skänninge rycker allt närmare ett förverkligande. Kommunstyrelsen har givit Östgötatrafiken i uppdrag att ansöka om statsbidrag för bygget.

skänninge2003-06-19 04:49

Persontågen har inte stannat i Skänninge sedan början av 1970-talet men nu verkar "pendeltågsloket" röra sig åt rätt håll. Kommunens del i byggandet av stationen är kostnadsberäknad till 16,3 miljoner kronor, varav kommunen kan få hälften i statsbidrag. I summan ingår kostnader för en arkeologisk undersökning med fem miljoner kronor. Den senare summan är mycket svår att beräkna men det finns möjlighet att justera bidragets storlek i efterhand när man känner till den verkliga kostnaden.

Kommunens tekniske chef Torbjörn Tengstrand räknar med ett beslut om statsbidraget i höst.

Två års byggtid

Banverkets projektledning planerar för start av dubbelspårsutbyggnaden till år 2007, vilket innebär att arbetena på stationen startar två år tidigare. Beräknad byggtid är två år.

Stationen kan sägas bli en minivariant av resecentrum i Mjölby med bilparkeringar, uppställningsplatser för cyklar och en gångtunnel under järnvägen. Bussarna får tre dockningsplatser och ett eget väntutrymme.

Tanken är att stationshuset ska behållas även om det inte behövs för resenärerna. Rejäla väderskydd byggs både för tåg- och bussresenärer. Stationshuset blir en av de saker som kommunledningen och Banverket får förhandla om.

Två perronger som är 120 meter långa och 58 centimeter höga anläggs på var sida om dubbelspåret. Gångtunnel, trappor och hissar byggs norr om stationen (åt Motalahållet). På östra sidan planeras en gångväg som underlättar för rullstolsburna och barnvagnar om hissen inte fungerar. Gångtunneln får en takinfälld armatur av samma slag som används i Mjölby.

Bussterminalen är utformad som ett "busstorg" med uppvärmt väntutrymme, bänkar och träd i mitten. Den mest använda hållplatsen placeras framför stationshuset, närmast tågen. Öster om järnvägen finns en bilparkering med 56 platser. Parkeringsplatsen kan vid behov byggas ut mot söder. För cyklisterna finns gott om plats, cirka 130 platser under tak och 80 utan tak nära perrongerna. Perrongerna omgärdas av ett gjutjärns- och smidesstaket av samma slag som används på Linghems och Vikingstads stationer.

Tekniska chefen Torbjörn Tengstrand säger att vissa detaljer kan ändras under beslutsprocessens gång men att stationen i stort kommer att se ut som i den programhandling vilken ligger till grund för statsbidragsansökan.

Representativ miljö

Stationsområdet i Skänninge med järnvägsparken har en speciell tidstypisk prägel. En karaktär som förstärks av den representativa miljön med större privatvillor som växte fram kring järnvägen och dess stationsbyggnad i slutet av 1800-talet. Stationshuset med sin speciella tegelarkitektur håller dock på att förfalla.

Ledande kommunpolitiker i Mjölby har stora förhoppningar på att dubbelspåret och pendeltågsstationen ska bryta den nedåtgående befolkningstrenden på orten. Restiden till Linköping blir någon halvtimme och till Motala en kvart.

Snart börjar arkeologerna vid Riksantikvarieämbetet i Linköping att arbeta i Skänninge. De kommer att gräva utmed järnvägen mellan Motalagatan och Skenaån. Arkeologerna förväntar sig att hitta spännande lämningar från 1000- och 1100-talen, århundradena innan Skänninge blev stad.

Årets undersökning blir den andra av fyra planerade säsonger som genomförs på grund av utbyggnaden till dubbelspår. Arkeologerna börjar i den norra delen och arbetar sig söderut utmed spåret kommande säsonger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om