Relikkistan framme i Skänninge

Efter att ha varit i Söderköping, Linköping och Vreta kloster kom kopian av Den heliga Birgittas relikkista i går till Skänninge. Den vandrade ungefär samma väg genom Östergötland som det riktiga skrinet gjorde för 629 år sedan.

Skänninge2003-05-30 04:18

Att Gud har ett gott öga för Den heliga Birgitta var mer än uppenbart i går. Solen sken och vädret var perfekt under hela dagen. Mellan 100 och 200 besökare deltog i Birgittadagen i Skänninge där åtskilliga aktiviteter i samband med Birgittajubileet ordnades.

Vandringsgudstjänst

En vandringsgudstjänst till minne av heliga Birgittas relikfärd genom Skänninge, från Järnvägsparken, via Järntorget till S:t Ingrids klosterruin, var en av dagens höjdpunkter. Kari Pettersson, Marianne Gutler-Lindström, Maria Holmgren och Kicki Torstensson bar relikkistan som Anders Appelgren snickrat och Anders Ek målat.

I en lång kolonn bakom relikkistan gick Linköpingsbiskopen Martin Lind, landshövding Björn Eriksson, representanter för Linköpings stift, Ekeby pastorat, Vifolka pastorat, församlingar i Mjölby, Ödeshög, Väderstad, folkungabygdens kyrkoherdar, körer, musiker, pilgrimer, förtroendevalda och många andra.

Andlig hälsa

Martin Lind ledde gudstjänsten på Järntorget men han passade också på att påminna om vardagliga saker.

- Det är skönt att vandra. Överallt står det att läsa att daglig vandring ger motion och motverkar nästan alla sjukdomar. För att vara frisk måste man röra på sig varje dag och bygga upp sin fysiska hälsa. Och det gäller samma sak för den andliga hälsan som är minst lika viktig, säger Martin Lind.

"Fotatvagning"

Den andliga hälsan går också att bygga upp genom att hjälpa de svaga, bry sig om andra och leva för andra, är också Martin Linds budskap. Ett bra exempel på hur man kan göra det är "fotatvagning".

Så som Jesus gjorde kvällen före sin död gjorde Martin Lind vid Järntorget i Skänninge. Han tvättade fötter på några besökare. Åttaåriga Jouline Gårdsstrand och tioåriga Lidia Vaggelyr var de första i kön för fotbad men turen kom även till Noomi Karlsson, 37 år. För henne var det en känslosam upplevelse:

- För mig är det en vördande kärlekshandling både för mina fötter och mitt hjärta och själ. Att någon vill göra något för mig. Det är ett sätt att visa att ingen är bättre eller mer värd än någon annan, säger Noomi Karlsson.

Birgittaspel i kyrkan

Efter fotatvagningen fortsatte relikfärden till S:t Ingrids klosterruiner för att sedan komma tillbaka till Vårfrukyrkan. Därifrån fortsätter relikkistan sin färd till Vadstena på lördag.

I församlingshemmet hölls på kvällen föredrag om Den heliga Birgitta och korsriddarna samt om sambandet mellan heliga Birgitta, Bjälboätten och korsriddarna.

Birgittadagen avslutades med Birgittaspelet "Visa mig vägen" i Vårfrukyrkan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om