Polisen i Göteborg satte, enligt Göteborgs-Posten, in stora resurser för att upplösa demonstrationen på Gustav Adolfs torg. Demonstranterna hade satt hänglås på grindarna till tingsrätten, som har sina lokaler vid torget. De cirka 30 demonstranterna från de nybildade grupperna Alarm och Solidaritetsgruppen hade samlats för att visa sitt stöd för den 32-årige man som hungerstrejkar i protest mot att han blivit dömd för våldsamt upplopp i samband med EU-toppmötet i Göteborg.
Det utbröt tumult när demonstranterna tog sig in på tingsrättens innergård. Ett 30-tal poliser sattes in för att avvisa demonstranterna. Polisen grep två av dem för främjande av flykt, en greps för ohörsamhet mot ordningsmakt och sex omhändertogs för störande av den allmänna ordningen.
Den 32-årige mannen, som avtjänar ett sex månader långt fängelsestraff på Skänningeanstalten, hävdar att han är oskyldigt dömd. I praktiken behöver han dock inte sitta ett halvår i fängelse. Han kommer att släppas efter fyra månader, den 26 april. Mannen har matvägrat sedan i slutet av januari och strejken är nu inne på sin sjätte vecka.
Den 31 januari genomfördes en olaglig demonstration utanför Skän-ningeanstalten. Cirka 15 personer som sympatiserar med 32-åringen deltog men polisen fann ingen anledning att ingripa. Inga ytterligare demonstrationer har hållits utanför anstalten sedan dess.
Lars-Göran Svensson är kriminalvårdschef med ansvar för bland annat Skänningeanstalten. Han ville i går inte uppge om 32-åringen fortfarande är kvar på anstalten.
-- Jag kan varken bekräfta eller dementera om mannen är intagen på Skänningeanstalten. Vi har fått kritik för att vi har sagt för mycket och vi har blivit JO-anmälda.
Rent generellt har kriminalvården ansvar för fångarnas hälsa.
-- En hungerstrejk kan pågå så länge att det blir nödvändigt att koppla in sjukvården. Men en matvägran kan pågå rätt länge om den intagne får vätska och näringstillskott, säger Lars-Göran Svensson.