De kom till Knekttorpet mellan Vallerstad och Skeppsås för tre år sedan. Det var Östgötaslätten som lockade och så har båda släkt i länet. Först hyrde de, men blev så förtjusta att de frågade ägaren om de fick köpa. Och det fick de.
Nu har de gått ner i tid på sina lärarjobb i Skänninge och Motala för att hinna med att odla chilifrukter.
Men varför just chili?
– Det är en kombination av matintresse och att vi har inte har så mycket plats i trädgården, berättar Maria och visar runt.
Det prunkar både i växthuset och på friland i trädgården som ligger som en fyrkantig oas i milsvida åkrar. Vita, gula, röda och gröna chilifrukter i olika former mognar på buskarna. De odlar sex olika sorter. Men inte de allra starkaste sorterna.
– Vi är mer intresserade av de aromatiska chilisorterna som passar att torka till ett chilisalt, berättar Per och betonar att de inte bryr sig om att tävla i hetta.
Det ska vara gott, är deras främsta ledstjärna. Hettan kommer på köpet.
Mest nöjda är de med att de har en sort som är framtagen i Sverige. De sex varianterna har de kommit fram till genom att läsa på och prova sig fram. Det finns tusentals sorters chili.
Sedan ett år har de en ny liten gårdsbutik på tomten. Odlingen sker småskaligt och det egna sortimentet består förutom av olika smaksatta sorters chilisalt, även av chilipulver, färsk chili av olika former och färger, samt en massageolja. En producent utanför Norrköping använde deras chili till en lokal ketchup. I butiken har de även varor från andra närliggande matproducenter. Bland annat honung från Normlösa och must från Brunneby.
I hönsgården spatserar lantrashönsen. De bidrar till chilin med gödsel. Dessutom äter de gärna chili, berättar Maria.
– De är inte lika känsliga för kapsaicinet som är det ämne i frukterna som vi upplever som brännande, berättar hon.
Kapsaicin används även som smärtstillare och har till och med utnyttjats som en slags dopning för hopphästar. Scoville-skalan är ett sätt att mäta hetta från chilifrukter.
Förutom försäljningen i den egna gårdsbutiken har Maria och Per några lokala återförsäljare och har aven försäljning genom rekoringar. I helgen blir det premiär för dem att vara med i Östgötadagarna.
– Vi vet ju inte alls hur många som kommer. Det ska bli spännande.
Övrigt som händer runt om i trakten i helgen kan man hitta på Östgötadagarnas hemsida.