Oro för neddragningar på trygghetsboendena

Det blir mindre med aktiviteter på trygghetsboendet nu när kommunen minskar personalen, det är Astrid, Siv och Ingegerd säkra på.

Ingegerd Hallman, Siw Adolfsson och Astrid Andersson bor alla i samma uppgång. De tycker illa om neddragningen på trygghetsvärdar.

Ingegerd Hallman, Siw Adolfsson och Astrid Andersson bor alla i samma uppgång. De tycker illa om neddragningen på trygghetsvärdar.

Foto: Sune Johansson

Skänninge2019-10-03 08:00

De bor alla tre i samma uppgång på trygghetsboendet Ängen, Lilla Vallgatan i Skänninge.

– Vi trivs utmärkt här. Men ingen har frågat oss vad vi tycker. Vi har inte ens fått veta när kommunen minskar ner på antalet trygghetsvärdar, säger Ingegerd Hallman.

De har samlats i Astrid Anderssons lägenhet på tredje våningen. Ytterligare en trappa upp ligger de gemensamma lokalerna, med kök och allrum. Där ordnas det bingo, och frågesport, de lagar mat och äter gemensamt ibland. Det går också för hyresgästerna att låna lokal om man vill ordna kalas.

– Och så gör vi utflykter, som trygghetsvärdinnan ordnar med. Vi åker till Ulrika marken, till en blomsteraffär eller Mcdonalds, berättar Ingegerd.

Hon och Siw Adolfsson är förhållandevis pigga seniorer i 85-årsåldern. Astrid ska snart fylla 99 och sitter i rullstol. Hon har regelbunden hemtjänst och måste ibland larma för hjälp med saker som hon inte klarar själv i sitt hem. Det är jobbigt, tycker hon.

– Det kan ta en timme eller mer innan de kommer. De åker från Mjölby.

Trygghetsvärdar är något som inte ingår i den lagstadgade kommunala servicen till äldre. Omsorgs- och socialnämnden har fått sparkrav på sig både för 2019 och för nästa år. Den 27 augusti beslutade nämnden att minska ner från åtta till fyra årsarbetskrafter på kommunens i dag tre trygghetsboenden.

– Alla hyresgäster fick information redan att par dagar senare. Vi måste anpassa oss efter rådande ekonomiska läge, säger Caroline Strand som är tillförordnad chef på omsorgsförvaltningen.

Hon tror att det kommer att bli bra att trygghetsvärdarna får mer helhjärtat ägna sig åt att stödja och uppmuntra de boende till social samvaro och aktivitet. Tidigare har värdarna delat sin tid med uppdrag i hemtjänsten, vilket lett till att de även som trygghetsvärdar ibland fått utföra lättare serviceinsatser. Vissa hyresgäster har ett ganska stort vårdbehov och då är det hemtjänsten, inte värdarna, som ska träda in.

– Det här kan komma att påverka servicenivån för vissa. Men det var inte avsikten att trygghetsvärdarna skulle ge sådan service, menar Caroline Strand.

Tjänsterna är tillsatta och de som inte fick dem får andra uppdrag inom omsorgen. Ingen blev av med jobbet. Kungshöga trygghetsboende får tills vidare två värdar, varav den ena så småningom går över till boendet i Mantorp när det är färdigbyggt. Ängen i Skänninge och Burensköld får var sin heltidstjänst. 

Här på Lilla Vallgatan i Skänninge ligger trygghetsboendet Ängen. På översta våningen finns gemensamhetslokaler.
Här på Lilla Vallgatan i Skänninge ligger trygghetsboendet Ängen. På översta våningen finns gemensamhetslokaler.
Karta: Lilla Vallgatan 3
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!