Budskapet upprepades gång efter annan av Gunnel Samnegård,kassaområdeschef för Svensk kassaservice. På torsdagskvälleninformerade hon om läget inför 28 personer i Skänninge församlingshem.
-- Jag vet att det är svårt med förändringar men i de flesta fallfinns en lösning. Ta kontakt med din lokala bank, var det besked somGunnel Samnegård också återkom med gång efter annan.
Hon kunde berätta att kontoren i Skänninge och Mantorp har 30 besökare dagligen och Borensberg 35.
-- Det är alldeles för få kunder, förklarade Gunnel Samnegård sominte tror på någon vändning. Tvärtom. Men hur många kunder som skullebehövas för en lönsam verksamhet kunde hon, trots upprepade frågor,inte svara på.
-- Hur många använder Svensk kassaservice? var en fråga som kastadesut sedan inlägg och frågor duggat en god stund. Fem-sex händer höjdestveksamt och här anas problemet.
Kritiken från de församlade riktades flera gånger mot högsta ort ochberörde rena "systemfel". Det var förstås Östen Lindqvist fulltmedveten om.
-- Hela konstruktionen med Svensk kassaservice är idiotisk. Hadekassaservice och Posten fortfarande hållit ihop, hade problemen vi nuser gått att lösa.
-- Ni lägger ner där servicen är som sämst och behåller kontoren ide stora städerna. Det stämmer inte med det uppdrag som Svenskkassaservice har, framförde han.
Marianne Karlsson, tidigare riksdagsledamot för centern,politiserade diskussionen och angrep socialdemokratin, ytterstregeringen.
-- Jag begriper inte hur partiet kunde bli så lurat. Hela felet är bolagiseringen. Post och tele borde vara statens ansvar.
-- Först Systembolaget i Skänninge, därefter kassaservice ochApoteket blir väl nästa kan jag tro. Det är skamlöst, tyckte MarianneKarlsson.
Bernt Mannberg höll med Marianne Karlsson om att dagens situation är en följd av ägarbeslut och bolagiseringen.
-- Det går inte längre att jämna ut affärerna, särskilt inte som manskickade iväg mjölkkossan Postgirot. Det är dags att ta ett stegtillbaka, menade han och tog sig ner på lokal nivå:
-- Kan inte Posten på Idrottsvägen sköta betalningshantering på uppdrag av Svensk kassaservice? undrade han.
Det kan inte Posten som inte haft bankrättigheter sedan 1973. Detkunde Ulla-Maj Karlsson, regional informationschef på Posten, deklarera.
Men Svensk kassaservice har inte heller egna bankrättigheter utanagerar som ombud för flera banker. Så vad är skillnaden? undrade någon.
-- Vad händer om också Föreningsbanken lägger ner sitt kontor iSkänninge? Var finns alternativet då? Vore det inte bättre om Svenskkassaservice lade ner i Linköping där det finns fem banker inom 400meters omkrets i stället för i Skänninge som bara har en bank kvar,frågade Östen Lindqvist.
-- I konsekvens borde alltså Svensk kassaservice finnas endast därdet inte finns andra alternativ, inte där det redan finns alternativ,hävdade han.
Mötet i församlingshemmet hade ordnats av SPF i Skänninge med Lennart Granström som ordförande.