Oklart om lantbruket var bättre förr

Svensk mat, produktion och konsumtion – från då, nu och in i framtiden. Det var temat under två film- och föreläsningskvällar på Centrumbiografen i Skänninge.

Foto: Bo-Teddy Olsson

SKÄNNINGE2014-04-04 10:53

Peter Borring, Lantbrukarnas riksförbunds regionordförande och själv Skänningebo, berättade om lantbrukets och matproduktionens utveckling och framtid. Det handlade bland annat om djurhållning, hormonbehandling ursprungsmärkning och köttfria måndagar i skolor, det senare något som LRF är mycket kritiskt till.

I de fall skolorna under en köttfri måndag byter till exempelvis importerad fisk, kan miljöbelastningen öka tre gånger i jämförelse med svenskt kött, ansåg Peter Borring.

Hans föredrag blev en pedagogisk återkoppling till filmen "Lant- och jordbruk under 1900-talet" – en nostalgifilm som visar livet, arbetet och gemenskapen i svenskt lant- och jordbruk förr.

Frågan kring om det var bättre förr ägnades det ett antal tankar åt.

– Frågan fick inte sitt entydiga svar. Det är väl upp till var och en att ge sitt eget svar på. För min del kan jag dock konstatera att det tidigare krävdes mycket muskelkraft och fysiskt slit. Utveckling av produktion och maskiner underlättar, sade Stefan Axby, en av arrangörerna.

Bakom arrangemanget stod fyra LRF-föreningar, Mjölbyorten, Normlösa-Skeppsås, Mantorpsorten och Skänningeorten.

Totalt 246 personer besökte filmkvällarna dit även allmänheten var inbjuden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!