Hotellet visades för spekulanter inför exekutiv auktion

Ett 20-tal spekulanter mötte upp när Kronofogden hade visning på Skänninge stadshotell. Nästa onsdag blir det auktion.

En grupp nyfikna spekulanter samlades på måndagen utanför Stadshotellet i Skänninge för att gå på visning inför exekutiv auktion nästa vecka.

En grupp nyfikna spekulanter samlades på måndagen utanför Stadshotellet i Skänninge för att gå på visning inför exekutiv auktion nästa vecka.

Foto: Sune Johansson

Skänninge2022-09-26 17:00

Några nyfikna och några som redan är etablerade fastighetsägare i Skänninge samt Correns reportrar samlades utanför hotellet på måndagsförmiddagen. Redan på trappan får vi information och förmaningar av Kronofogdens representanter om att det råder strikt förbud mot att fotografera därinne. Av integritetsskäl, heter det. Många Skänningebor känner till lokalerna. Här har de många gånger varit på konsert, luciakröning eller lunchbuffé.

Advokat Kristian Jensen är konkursförvaltare sedan hotellet slog igen hösten 2019 och försattes i konkurs. Han har inte lyckats hitta någon köpare till de två fastigheterna.

– Nu blir det ytterst banken som avgör om ett bud kan accepteras, berättar han när han låser upp hotellrummen ett efter ett, restaurangköket och den berömda spegelsalen på övervåningen.

På den kommande auktionen kommer det att finnas ett så kallat skyddsbelopp, ett lägsta pris. För ett bud under det beloppet måste man ha bankens godkännande. På Kronofogdens sajt Auktionstorget är marknadsvärdet för hotellfastigheten mot torget 3,5 miljoner. Även den andra fastigheten är satt till samma värde.

undefined
Spegelsalen användes tidigare flitigt till konserter. Den hyrdes även ut till större festliga sällskap. Mycket av inredningen ägs av Mjölby kommun.

Vi släpps in och visningen börjar längst upp på tredje våningen där de nio hotellrummen ligger. På andra våningen ligger den kända Spegelsalen som är en festlokal med dubbel takhöjd, höga fönster, stora speglar på väggarna och kristallkronor hängande från taken. Inget av inredningen ingår. Det är bara de båda fastigheterna som säljs, separat eller tillsammans.

Stadshotellet är en pampig byggnad, om än något bedagad och det märks att det stått tomt i snart tre år.

Två lokala fastighetsägare är med på rundvandringen, Elias Ketuly och Peter Wikström. De har flera bostadsfastigheter på orten och även affärsfastigheter, bland annat vid Stora torget.

undefined
Matsalen på Skänninge stadshotell när det begav sig. Hösten 2019 stängde det och försattes i konkurs. Då hade det varit till salu en tid.

Båda håller lite låg profil och verkar tveksamma till att någon skulle klara av att driva hotellet.

– Det kanske är lättare att sälja den andra fastigheten, där skulle kunna bli bostäder, tror Elias Ketuly.

Han menar att affärslivet runt torget nu är bra, med livsmedelsaffär, bibliotek, blomsterhandel och butiker. Men hotellet är ju juvelen i kronan och behövs, tror han. Frågan är vem som ska ha engagemang och resurser att driva det.

– Det måste nog till ett nytänkande. Äldreboende, kanske, tänker Peter Wikström högt.

De är överens om att det är en tuff tid att starta hotellrörelse.

Karta: Skänninge statt
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!