Ny strid om skolfönster – bygge står still

Ett nytt fönsterärende har seglat upp där det råder olika uppfattning om en byggnads exteriöra karaktär förvanskas. Länsstyrelsen får avgöra.

Lindbladsskolans fönsterfasader är ett exempel på typisk 30- och 40-talsarkitektur, enligt kommunens kulturvärdesinventering.

Lindbladsskolans fönsterfasader är ett exempel på typisk 30- och 40-talsarkitektur, enligt kommunens kulturvärdesinventering.

Foto: Sune Johansson

Skänninge2022-03-14 08:00

Först var det fönsterbytet på Vetaskolan som retade upp en byggnadsvårdsförening. De tyckte att de nya fönstren förändrade den över hundra år gamla skolbyggnaden.

Skolans nya fönster hade man bygglov för, men saken överklagades av en granne och länsstyrelsen kräver omtag, vilket kommunen håller på med just nu.

undefined
Veta skola utanför Mantorp. En ny fönsteransökan är under behandling.

Sedan var det 60-talsbalkonger på höghusen på Kungsvägen. Byggnadsnämnden gick emot sin egen bygglovshandläggare som ville neka bygglov för ombyggnad. I avslaget hänvisade handläggaren till kulturvärdesbedömningar av husen.

undefined
BRF Riksdagsmannen i Mjölby. Politikerna sa ja till att bygga om husen. Trots att förvaltningen ville stoppa det av kulturmiljöskäl.

Nämnden tyckte att behovet att förbättra människors bostäder vägde tyngre och sa ja. Det beslutet har nu överklagats till länsstyrelsen av en boende som tycker att balkongerna duger som de är.

Nu får länsstyrelsens jurister ännu en kulturvärdesbedömning på sitt bord.

Även på Lindbladsskolan i Skänninge ska fönstren bytas ut. Fastighetskontoret har anlitat en byggfirma för bytet. Bygglov har godkänts men när de nya fönstren anlände från tillverkaren stämde de inte med bygglovet, menade bygglovsinspektören Mats Spång.

undefined
Lindbladsskolans fönsterfasader är ett exempel på typisk 30- och 40-talsarkitektur, enligt kommunens kulturvärdesinventering.

Startbeskedet stoppades på grund av att byggnaden skulle förvanskas.

De fönster som levererades hade dels fel färgnyans, dels ett kraftigare utseende än de gamla fönstren med bredare bågar och mittpost än originalet. Fönsterbågarna hade ett utvändigt utförande med aluminium, "som upplevs som väldigt platt och kantigt", skriver Mats Spång och godkänner dem inte.

– Utformningen var inte tillräckligt bra. Det är inte materialet aluminium i sig som är problemet. Det går att hitta fönster med aluminium som är ganska likt. 

Skolan är byggd på 30- och 40-talen och har en tidstypisk prägel med sina fönsterfasader. Byggnaden finns också upptagen i kommunens egen kulturvärdesinventering och anses där ha ett stort värde. Exteriören får inte förvanskas, därav stoppet.

undefined
Viktor Broomé, fastighetschef på Mjölby kommun.

Mjölby kommuns fastighetschef Viktor Broomé håller inte med.

– Färgen var inte rätt. Det löser vi genom att få dem ommålade. När det gäller mittposten så är den lite bredare. Men då är frågan vad det egentligen är man förvanskar? undrar Viktor Broomé.

Nu har fastighetskontoret överklagat beslutet till länsstyrelsens rättsenhet.

– Vi vill få byggnadsnämndens beslut prövat, bara för att se vad de säger om detta. Det kan bli ett prejudikat, menar Viktor Broomé.

Han menar att det är ett sätt att pröva lagstiftningen. Mats Spång säger att även bygglovsavdelningen tycker att det är bra att få ett utslag från högre instans.

Kan man kräva en mer detaljerad ansökan för en byggnad med stort kulturvärde?

– Fast när man söker har åtgärden ännu inte handlats upp. Det fanns en fasadritning som vi godkände och medgav bygglov för, säger Mats Spång.

Borde inte kommunens avdelningar kunna klara ut det själva?

– Det är svårt att säga vem som bär ansvaret. Det är vi som myndighet som fattar beslutet. Nu står kommunen med en massa fönster, de vill väl ha det prövat.

undefined
Alla fönster på Lindbladsskolan ska bytas. Fönstren är levererade och står och väntar på att monteras in. Bygglovsinspektören Mats Spång godkände dem inte.

Fönstren står tills vidare magasinerade i väntan på beslut. Bygget står därmed still.

Broomé menar att kraven på att inget får förändras går stick i stäv med kraven på åtgärder för att uppfylla hållbarhet, miljö och energieffektivitet. Fönsterbyte är ett exempel på sådana åtgärder.

– Byggnadskontoret har gjort kulturmiljöutredningen. Den kommer att påverka alla fastigheter och bostadsområden i stan. Det kan bli fördyrande, och kan även stoppa renovering, menar han.

Lindbladsskolan

Lindbladsskolan i Skänninge är en av tre skolor i Skänninge som är i drift i dag. 

Det är en F–5-skola med cirka 150 elever.

Den är döpt efter Skänningetonsättaren Adolf Fredrik Lindblad (1801–1878). Han har kallats "den svenske Schubert" tack vare sin rika produktion av sånger.

"Skolbyggnaden är en bra representant för de större skolor som byggdes på 1930–40-talet med stora fönsterband som bryter upp den stora fasaden", står det i kommunens kulturvärdesinventering.

Karta: Lindbladsskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!