Ny salva i "köttkriget" från hotellägaren

Josip Mustapic på Skänninge stadshotell ser inget provokativt i hans nya Facebook-inlägg om grillkvällar med köttportioner på ett kilo.

Josip Mustapic på Skänninge stadshotell tänker börja arrangera grillkvällar. Hans facebook-inlägg generade över 600 kommentarer – för eller emot.

Josip Mustapic på Skänninge stadshotell tänker börja arrangera grillkvällar. Hans facebook-inlägg generade över 600 kommentarer – för eller emot.

Foto: Leif Larsson

Skänninge2019-10-01 20:30

För några veckor sedan påstod Josip Mustapic att alla på Östgötaslätten är inbitna köttätare och fick svar på tal från den köttfria konkurrenten i Sya, restaurangen Open new doors Bahnhof.

Då blev det många reaktioner för och emot i sociala medier, och Svt ordnade duell mellan de båda krögarna under parollen "Sverige möts". Men någon bestående försoning verkar man inte ha åstadkommit.

I söndags lade Skänninge stadshotell och dess ägare Josip Mustapic ut ett nytt Facebook-inlägg med budskapet att man börjar med grillkvällar med helstekt gris och lamm. Portionerna är på ett halvt kilo kött eller ett kilo kött.

Reaktionerna lät inte vänta på sig. "Ser gott ut", "Underbart", "Närproducerat kött är aldrig fel". Många tummar upp och hjärtan, men andra tyckte uppenbarligen att det var en provokation att lägga ut en bild på döda djur och erbjuda kiloportioner av dem: "Ni försvarar onödigt dödande".

– Jag har tagit bort en del inlägg. Och några personer har jag stängt av i flödet, berättar Josip Mustapic som säger sig ha fått hot.

Men att hans inlägg skulle kunna verka provocerande håller han inte med om.

– Det är inget konstigt. Vi håller oss till rådande lagstiftning. Så länge det är tillåtet  att servera kött kommer vi att göra det.

Är det inte provocerande att skriva ut att portionerna är ett kilo kött?

– Det förstår jag inte. Ett halvt kilo är ingenting, det äter vilken vuxen man som helst. Jag har kompisar som äter två kilo kött. Jag vill respektera det individuella valet. Det är ett fritt land. 

Josip Mustapic säger sig bli provocerad av att någon talar om vad man får och inte får äta. Han förkastar argument om att även djur har känslor och kommer in på klimat- och flygskam som han inte heller gillar. 

– Min polare blir provocerad när jag säger att jorden är rund.

Han har även jämfört veganer med islamister. Men säger att de han syftade på var extrema djurrättsaktivister som gör aktioner och kräver förändring med hjälp av hot och våld.

Erika Frost driver den vegetariska restaurangen i Sya ihop med sin man Jonas. Hon har inte sett Facebook-inlägget, och ännu mindre svarat på det. Hon tycker att diskussionen "ballat ur".

– Vi kommer inte att svara. Jag tycker att han gör bort sig, säger hon och tycker inte att det finns något mer att säga.

Men att avsikten var att provocera med köttinlägget är hon säker på.

Skänninge stadshotell marknadsför sig som särskilt köttvänligt. Vill man frossa i ovegetarisk mat så ska man få det, är måttot.
Skänninge stadshotell marknadsför sig som särskilt köttvänligt. Vill man frossa i ovegetarisk mat så ska man få det, är måttot.
Karta: Skänninge Stadshotell
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!