Ny butik med gammalt innehåll

– Tjusningen är historien bakom sakerna. Hållbarheten och kvalitén på det som gjordes förr är så mycket bättre, säger Peder Lindgren Skenabron second hand.

Second hand. Peder Lindgren driver Skenabron second handbutik i Skänninge tillsammans med sin fru. Tommy är anställd och kommer framöver renovera möbler.

Second hand. Peder Lindgren driver Skenabron second handbutik i Skänninge tillsammans med sin fru. Tommy är anställd och kommer framöver renovera möbler.

Foto: Mia Karlsvärd

SKÄNNINGE2017-03-28 10:40
Vem är Peder Lindgren?

–Jag är född Skänningebo och uppvuxen på brandstationen här i Skänninge. Min far, Fredrik Lindgren var räddningschef och vår familj bodde i en lägenhet i i samma hus som brandstationen, berättar Peder Lindgren.

Peder Lindgren och hans fru driver second hand butiken tillsammans. Till en början i backen till Skenabron, därav företagets namn, Skenabron second hand. Sedan årsskiftet är affären på Mjölbygatan 13.

– När den här lokalen blev ledig flyttade vi verksamheten hit. Här har vi en betydligt större butiksyta med över 300 kvadratmeter, berättar han.

Förr arbetade Peder Lindgren som arbetsledare på Patur-ost i Motala. Efter det har han haft eget grossistföretag inom livsmedelsbranschen. Second hand verksamhet har Peder Lindgren ägnat sig åt bara de senaste sex åren.

När fick du intresset för second hand?

Det fick jag redan som liten grabb när jag sprang ner till auktionerna som var bara 50 meter från brandstationen. Jag har alltid varit lite samlare och är allätare.

Hur har du lärt dig att värdera grejerna?

– Det är självlärt, utifrån eget intresse. Dels läser jag böcker och på nätet finns mycket kunskap att hitta.

Den nya butiken öppnade de i januari.

– Redan första månaden blev en kanonmånad. Det är fler och fler kunder som hittar hit nu, för varje vecka som går.

Hur ser det ut hemma hos er?

– Det är blandat med saker, mycket fina porslinsfigurer, det är min fru duktig på. Hon har verkligen sinne för det här. Vi byter ut hela tiden. Från något vi tröttnat på, till något nytt fynd. Det är det som tjusningen med second hand.

Vilken är din favorit era?

– Ja, det är retro-perioden. 1950, -60, och 1970-tal. Jag gillar stringmöbler. Det tillverkades mycket snygga och praktiska möbler på den tiden. Vi har en särskild hörna här i butiken med retro-prylar. Häromdagen sålde vi en fladdermusfåtölj.

Några tips till nya second hand-intresserade?

– Åk ofta till butikerna. Hit ska de komma varje vecka. Varje dag kommer det in säkert ett femtiotal nya grejer, stort och smått, säger Peder Lindgren.

Varje måndag har butiken stängt. Då åker Peder Lindgren med sina anställda för att lämna och hämta möbler och andra fynd.

– Vi kör hem gratis till alla här i Skänninge. En del äldre kommer hit för att handla, då är det fint att kunna erbjuda den servicen, säger Peder Lindgren.

Fladdermusfåtöljen

Fladdermusfåtöljen ritades 1938 av spanjoren Antonio Bonet och argentinarna Juan Kurchan och Jorge Ferrari-Hardoy.

Fåtöljen har tillverkats på många håll i världen och kom via amerikanska Knoll till Europa. Svenska NK-bo licenstillverkade fåtöljen under 1950-talet i Nyköping. Fåtöljen kom att bli en symbol för ungdomsuppror mot en föräldrageneration som ansåg att ungdomar ska "sitta ordentligt".

Fakta: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!