Det var alltså 1919 som de två gamla svenska biodlareföreningarna, startade 1897 och 1911, slogs samman. Den gemensamma föreningen blev Sveriges Biodlares riksförbund, numera oftast bara kallad Biodlarna.
Då, för hundra år sedan, var det framför allt män som ägnade sig åt biodling. På senare år har allt yngre och allt fler kvinnor blivit biodlare. I hela landet har föreningen numera 15 000 medlemmar och i Östergötland finns omkring 700.
– De flesta av dem har bin, säger Martin Tellström, ordförande för Östergötlands biodlardistrikt. Många nya biodlare har tillkommit de senaste åren.
En av Biodlarnas uppgifter är att ordna kurser för de intresserade nybörjarna.
– Man måste ju inte genomgå en utbildning för att bli biodlare, säger Martin Tellström, men en mentor kan i alla fall vara bra att ha. Det händer mycket i ett bisamhälle vid olika tillfällen, och det är bra att kunna förebygga och vidta rätt åtgärder.
I Östergötland är det alltså i centralorten Skänninge som biodlarna samlas till jubileumsfest klockan 14. Landshövding Carl Fredrik Graf talar och Mjölby stadsmusikkår spelar.
Biodlarnas förbundsordförande Monica Selling ska också hålla tal, liksom distriktets ordförande Martin Tellström. Biodlarna bjuder också på fotoutställning, tipsrunda med bifrågor, fiskdamm, buffé och sin egen jubileumskaka. Biodlarnas butik är öppen.