Nu kan alla elever besöka Skänninge

Länsmuseets satsning på ett historiskt laboratorium på nätet är snart helt klar. En av de sista delarna handlar om medeltidsstaden Skänninge och nu är det fritt fram för bland annat skolorna att ta för sig.

Tomas Håkansson visar Skänningesajten som finns i det historia laboratoriet på nätet. Nu är det fritt fram för skolorna att ta för sig både nya och gamla fakta om medeltidsstaden Skänninge. Bild: AGNETA C HAGELIN

Tomas Håkansson visar Skänningesajten som finns i det historia laboratoriet på nätet. Nu är det fritt fram för skolorna att ta för sig både nya och gamla fakta om medeltidsstaden Skänninge. Bild: AGNETA C HAGELIN

Foto:

SKÄNNINGE2004-05-06 09:11

Historieportalen är en snudd på outtömlig guldgruva som Kulturarv Östergötland och Östergötlands länsmuseum presenterar på internet.

Medeltidsstaden

Nu finns också en särskild skolsatsning, ett virtuellt laboratorium för elever och lärare som vill söka historiska fakta om Östergötland. Bland de sju ämnesområdena handlar "Medeltidsstaden" om Skänninge, en av länets äldsta städer. På onsdagen presenterades sajten på biblioteket i Skänninge.

Någon representant för skolan var visserligen inte där, men väl kultur- och fritidschefen Lennart Bengtsson. Imponerad konstaterade han att sajten är en tillgång för hela kommunen och varenda svensk som vill läsa på. Och förhoppningsvis kan alla fakta locka till besök och upplevelser på plats.

Handeln och tyskarna

Den historiska berättelsen om medeltidsstaden Skänninge är indelad i fem temaområden: själva staden, kyrkan, handeln, sjukvården och tyskarna. Här finns alla fakta i korta begripliga texter, rikt illustrerade och med möjlighet att klicka upp ordförklaringar i särskilda popup-fönster.

Sedan tidigare kända fakta blandas med nya upptäckter som gjorts vid de senaste arkeologiska utgrävningarna.

Även för äldre datorer

Allt paketerat i en inte alltför avancerad design och struktur, framför allt inte med massor av extravaganser som kräver särskilda program eller värstinghårdvara.

-- Vi vet att många skolor har lite äldre datorer och saknar pengar för att uppgradera dem. Vi har försökt anpassa sajten så den blir så enkel som möjligt att hantera, berättade Tomas Håkansson från länsmuseet.

Tillsammans med Barbro Johansson och Dan Malmsten försöker han få skolorna att jobba med lokalhistoria via nätet. I förlängningen hoppas de att eleverna ska presenteras sina egna skolarbeten på sajten. Men hela historieportalen är förstås en tillgång för var och en som vill leta fakta, söka levnadsöden eller söka i databaser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om