Mystiska pulvret till anstalten analyserat

Polisen fått ett förhandsbesked om vad det vita pulvret, som skickades i ett brev till Skänningeanstalten, var. Efter svaret har samtliga avspärrningar kunnat hävas.

Insatsen efter det så kallade pulverlarmet i oktober var stort –två veckor senare har polisen fått provsvar.

Insatsen efter det så kallade pulverlarmet i oktober var stort –två veckor senare har polisen fått provsvar.

Foto: Sune Johansson

Skänninge2019-11-01 22:00

Det var den 16 oktober som två kriminalvårdare på Skänningeanstalten fick ett okänt vitt pulver över sig i samband med en brevgranskning. Räddningstjänst, polis och ambulans larmades och en byggnad spärrades av. Pulvret samlades ihop och skickades på analys och i veckan har polisens utredare fått ett förhandsbesked på provresultaten.

– Det visade sig vara ett ofarligt ämne, så vi har varit i kontakt med anstalten att avspärrningen är hävd, säger Andreas Eriksson, polisens utredare i Motala.

Den stora avspärrningen av byggnaden hävdes redan samma dag som händelsen, men sen dess har den lokal där brevet öppnades i varit isolerad och det var den man i måndags fick besked om att öppna upp.

– Som många andra anstalter är man i Skänninge i stort behov av sina utrymmen, därför bad vi om ett snabbt förhandsbesked för deras skull.

Vad var det för ämne?

– Jag har bara fått förhandsbeskedet muntligt och kan inte säga mer än så innan den officiella rapporten har kommit. Den borde komma när som helst.

FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, har analyserat om det fanns någon bakteriell smitta i pulvret, vilket inte var fallet. NFC, Nationellt forensiskt centrum, har undersökt om det rört sig om andra ämnen, som fentanyler. Polisen inledde en förundersökning om spridande av gift eller smitta, men i och med provsvaren kommer utredningen att läggas ner. De två kriminalvårdarna som fick pulver över sig kom inte till någon skada.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!