Mystiska pulvret på anstalten var försvunnet

Provsvaren efter det stora pulverlarmet i samband med posthanteringen på Skänninge-anstalten för ett par veckor sen har skapat huvudbry för polisen.

Det så kallade pulverlarmet orsakade en stor insats som innebar att en byggnad på anstalten spärrades av.

Det så kallade pulverlarmet orsakade en stor insats som innebar att en byggnad på anstalten spärrades av.

Foto: Sune Johansson

Skänninge2019-11-06 13:00

Det var den 16 oktober som räddningstjänst och polis larmades till Skänninge-anstalten efter att två kriminalvårdare upptäckt ett vitt pulver i samband med att post öppnades. Säkerhetspådraget var stort och en byggnad spärrades av och det misstänkta kuvertet och en plasthandske, som enligt polisen ska ha använts när posten öppnades, skickades på analys.

 – De preliminära svaren från NFC visar på pyttesmå mängder av ämnet lidokain som är en typ av bedövningsmedel och som kan finnas naturligt i plasthandskar, säger Marcus Hoppe, förundersökningsledare på polisen.

Med de svaren så går det inte att utesluta att det ofarliga ämnet lidokain kommer från den handske som använts vid hanteringen och inte från posten. Om det faktiskt funnits ett pulver av något slag i kuvertet, kan inte förundersökningsledaren helt säkert slå fast.

– Enligt anmälan så upplevde den som öppnat posten att det kommit ut ett pulver, men vad det nu än var så hade det dunstat eller försvunnit tills vi kom. Vi hade en avancerad indikeringsgrupp på plats från räddningstjänsten och de kunde inte påvisa något pulver där på plats, säger Marcus Hoppe.

Även om larmet innebar en stor insats med efterföljande utredningsarbete, så var det enligt Marcus Hoppe helt rätt av personalen att ta händelsen på allvar då det fanns misstanke om ett farligt ämne. Utredningen är i nuläget aktiv, men kommer att läggas ner om ingen ytterligare information tillkommer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!