Musroulette på medeltida vis

Medeltiden fascinerar fortfarande. Årets marknad gynnades av vackert väder och många besökare.

skänninge2004-09-06 05:16

Besökarna fick snirkla åtskilliga varv med bilarna innan de kunde hitta en ledig parkeringsplats på torget.

Järntorget var förstås centrum för festligheterna. Här trängdes besökarna med hantverkare, livsmedelsförsäljare, gycklare och riddare. Stämningen var avspänd.

Brynjemakare

I ett stånd hittade vi Birger Brynjemakare, alias Birger Cederlund från Medevi. Han rapporterade goda affärer vid sitt enk-la stånd.

- Jag var på medeltidsmarknad i Visby för några år sedan och blev intresserad, berättar Birger som i vanliga fall går på Platenskolans naturvetenskapliga program i Motala. Det är ganska lätt när man väl lärt sig hantverket.

Vad tycker dina kompisar om din hobby?

- De tycker den är häftig.

På andra sidan av torget fick vi prov på medeltida gambling - musroulette, vilket främst fascinerade barnen. En liten vit mus som tog god tid på sig innan den kilade in i ett numrerat hål.

Reaktionerna inför rouletten var blandade. Somliga var inte förtjusta, liksom.

- Är den levande? Fy helvete, hördes en kvinnoröst i publiken.

Kanske något för Svenska spel?

Avliva en myt

Västgöten Håkan Larsson, som kallar sig tusenkonstnär, passade på att avliva en myt om de svärd som medeltidens riddare använde.

- De är inte tunga, ett två alnar långt tvåhandssvärd väger inte mer än två kilo och ett enhandssvärd 1,8 kilo. Svärdet är välbalanserat och väl skickat för sitt värv att skicka motståndaren i backen. Dåtidens smeder var mycket skickliga, sa Håkan.

Skänningetrion Jonathan Lönning, Henric Lindholm och Martin Lennartsson dröjde sig länge kvar vid Håkan Larssons tält. Henric fick hjälp av Jonathan och Martin att dra på sig riddarbrynjan.

- Medeltida marken är helt okej men stora marken är häftigare. Det är mycket folk i stan då och det gillar vi.

Armborstskytte

Det fanns mycket annat att låta sig roas av. Uppträdande av fakiren Curry, tornerspel på ängen, möjlighet att prova båg- och armborstskytte samt föredrag om Skenninges historia i Rådhuset, arrangerat av Riksantikvarieämbetet. Och den som blev trött i fötterna kunde ju alltid njuta av en fika på den vackra Sjölingården.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om