Tidigare var väggen i Herrberga församlingshem helt vit.
Nu täcks den av en fondmålning på tolv gånger sex meter signerad Gunilla Granström. Motivet är Herrberga by under den vidsträckta östgötahim- len. Både oljefärger, lasyr och akvalin har använts till målningen.
Stenarna i förgrunden ger ett häpnadsväckande tredimensionellt intryck. Hemligheten är att arbeta med flera lager färg, marmoreringsteknik och skuggningar.
På Annandag pingst invigs målningen av kyrkoherde Robert Carlin, Mantorp.
Gunilla Granström har också renoverat altarringen i Normlösa kyrka. Efter att ha skrapat bort fyra lager färg återställde hon ringens ursprungliga grå färgskala från 1700-talet.
Altarringen pryds numera även av sektioner med imiterad marmor, som åstadkommits med en särskild måleriteknik.
Gunilla är glad över att kyrkorådet gav henne förtroendet, och över att ha fått länsmuseets godkännande. Arbetet tog åtta veckor. Nästan dagligen fick Gunilla besök av församlingsbor som följde omvandlingen.
-- Det är väldigt roligt att arbeta i sin egen hemförsamling. Nu finns det ju inte längre "bymålare" som förr i tiden.
Hon är helt klar över att kyrkomåleri ska bli hennes liv:
-- Att måla är som en meditation. Man mår så himla bra! Ibland när man slappnar av och lutar sig tillbaka, jobbar handen nästan av sig själv.
Just nu arbetar Gunilla Granström som lärling hos den erfarne kyrkomålaren Alfons Andersson, som är fjärde generationens målarmästare. Tillsammans med Alfons och hans son Jan, även han målarmästare, renoverar hon Vårdnäs kyrka under våren.
Allt i den stora kyrkan ska renoveras, och Gunilla arbetar med såväl målning som guldläggning och slagmetall (som ser ut som guld).
-- Alfons är 77 år och kan allt om gamla målartekniker. Jag lär mig något nytt varje dag. Det är som att vara i himlen, säger hon lyriskt.
Tillsammans med Lene Havemose skapade Gunilla illusionsfönstren på Slöjdmagasinet i Skänninge för två år sedan. Båda har tidigare gått på Nordiska akademin för dekorativt måleri.
I grunden är Gunilla Granström musikpedagog, och under tio år ingick hon i dansbandet "Galaxerna". Hon har också spelat tvärflöjt på många högmässor och begravningar i länet.
Nu är hennes målsättning att starta en firma där hon både spelar och målar.