Det handlar från början om ett medborgarförslag från förre Skänningebon och arkitekten Peter Nordgren.
Han föreslog för ett och ett halvt år sedan att den så kallade turistvägen mellan Gränna och Väderstad kunde förlängas till Mantorp via Bjälbo, Skänninge och Öjebro. Alla tre är historiska orter som symboliserar den här delen av Östergötlands rika kulturarv, menade han.
Mjölby kommun gillade idén. De bruna skyltarna skulle locka sevärdhetstörstande turister bort från E4 vid Mantorp och leda dem via den vackra stenbron från 1700-talet vid den delvis bevarade kvarnbyn Öjebro, vidare till medeltidsstaden Skänninge och rakt igenom Birger jarls hemtrakter med den vackra kyrkan i Bjälbo.
Därefter skulle de ledas genom det fagra Östergyllen till Väderstad och där ansluta till befintlig turistväg – kanske efter en köttbullemacka på populära Centralkonditoriet.
Tekniska nämnden och kommunstyrelsen i Mjölby var helt ense om att det var ett bra förslag.
– Vi tyckte att vi hade goda argument när vi skrev till Trafikverket för snart ett år sedan och ansökte om att förlänga turistvägen, säger en märkbart besviken gatuingenjör Mats Rydell.
Eftersom Trafikverket är väghållningsmyndighet på sträckan (utom inne i Skänninge) så krävs ett beslut därifrån. Ansvaret för skyltningen ligger där, medan kommunerna längs vägen sköter marknadsföringen.
Trafikverket tog emellertid emot framställan med iskyla.
Bruna skyltar ska enbart användas på vägar som är av särskilt intresse för ”de som i nöjes- eller avkopplingssyfte vistas utanför sin vanliga omgivning”, svarade man. Märkena är till för vägar som ”ger upplevelser av ett område, en bygd eller liknanade som är särskilda för området”.
Hur är det då med de här platserna? Ger de inga särskilda upplevelser?
Nej, tycker Trafikverket. Den 3 juli var representanter från myndigheten och besökte platserna. De blev inte imponerade. ”Stenbroar av varierande omfattning är vanligt förekommande”. Bjälbo kyrka är ett religiöst rum och sådana ska det inte turistvägvisas till, menar man. Många orter har sevärdheter. ”Orter i sig är inte motiv för en turistväg”, slår man fast.
Verket sammanfattar med att ”...det skall finnas något turistiskt intressant mål vägvisat utmed sträckan. Utmed sträckan som ansökan avser finns idag inte något sådant mål vägvisat.”
Ord och inga visor. Men Mjölby kommun ger inte upp utan har nu överklagat beslutet till länsstyrelsen.
Kommunchefen Dag Segrell tar i brevet till länstyrelsen upp Bjälbo kyrka som en given plats i svensk historia. Birger Jarl är begravd i Varnhems kyrka, som har fått en brun skylt.
Han påpekar även att Skänninge är en av Sveriges äldsta städer, där Bjälbo-ätten under en tid hade sitt säte. Torget, Vårfrukyrkan, museerna och det medeltida gatunätet hör till sevärdheterna, menar han.
Nu ligger bollen hos länsstyrelsen som får avgöra om det finns anledning för turister att göra en avstickare eller om de hellre snabbt bör passera Mjölby, ”kommunen där hjulen snurrar” som det hette i en tidigare kommunslogan.
Juristen Fredrik Gustafsson är handläggare men har ännu inte påbörjat ärendet. Han säger att han kommer att ta hjälp från andra avdelningar på länsstyrelsen för att ta ställning till sakfrågan. Han räknar med att handläggningen kommer att dra ut på tiden.