– Snarare tvärtom. De intagnas situation är speciell. När man är frihetsberövad kan små detaljer få avgörande betydelse, och det måste vi vara medvetna om.
Joachim Danielsson understryker att ett uttryckt missnöje inte behöver betyda att det finns missförhållanden.
– Men när det finns, bemöter vi dem sakligt. En intagen kan påtala fel och brister till JO, till Justitiekanslern, och till media, och det är bra att den möjligheten finns. Vi följer upp, vi lyssnar.
Om en intagen tycker sig vara trakasserad av vårdare och ord står mot ord – är det inte risk att vårdarens ord väger mycket tyngre?
– Vi SKA vara objektiva, sätger Joachim Danielsson. Vi gör en egen utredning, vi talar med alla inblandade, och värderar objektivt det som kommer fram.
– Om det visar sig att missförhållanden råder backar vi inte en sekund, det anmäls vidare. Det har hänt. Jag vill inte säga att personalens ord är mer värda.
Att sitta i fängelse innebär väl i sig själv ett underläge?
– Ja, våra klienter är utsatta, det är så i både anstalts- och häktesmiljö. Men vi jobbar mycket med värdegrunden. Vi vill bedriva otroligt bra kriminalvård. Vi ska återspegla de normer som samhället har och vi ska vara goda förebilder. Det görs många goda insatser, men de hamnar aldrig hos JO, JK eller i medierna.