Fastigheten har tre våningar och ägs av en tranåsbo som tidningen förgäves sökt för en kommentar efter att miljönämnden på torsdagen satte ner foten.
Fastigheten, som har adress Västra Kyrkogatan 6 och beteckning Borgmästaren 4, har tidigare under många år haft restaurangverksamhet på gatuplanet.
Husets undermåliga skick i ett centralt läge, nästan mittför Vårfrukyrkan, har förargat ortsborna under en lång rad år. Det är dock invändiga och inte utvändiga brister som fått miljönämnden att förbjuda boende. Beslutet gäller från 1 april även om det överklagas.
Miljöchefen Jenny Asp-Andersson tecknar en summarisk bakgrund och går tillbaka till 26 november 2015.
– Då beslutades om vitesföreläggande på 200 000 kr om inte åtgärder vidtogs för att rätta till en rad brister i huset. Runt årsskiftet meddelade sedan ägaren att ingen längre bodde i huset och därmed upphävdes vitesföreläggandet. I höstas vi fick vi uppgifter om att det åter bodde folk i huset, det kom förnyade klagomål, och en inspektion gjordes som visade att det stämde. Det beslutades om vitesföreläggande på nytt i oktober och vid en uppföljande inspektion strax efter nyår kvarstod bristerna även om vissa saker hade åtgärdats.
Jenny Asp–Andersson säger att istället för att begära att vitet ska utdöms så har förvaltningen och nämnden valt att införa ett bostadsförbud tills de kvarvarande bristerna åtgärdas, det gäller ventilation och möjligheterna att upprätthålla en god personlig hygien.
Vid den uppföljande inspektionen beboddes huset av en familj bestående av en kvinna med fem barn samt fem andra vuxna.
Enligt inspektionsrapporten väntar kvinnan på att få uppehållstillstånd. Hennes barn går i skola i Skänninge. De övriga vuxna i huset är i Sverige tillfälligt.
Jenny Asp-Andersson gjorde själv den uppföljande inspektionen. Fastighetsägaren deltog och i huset träffade de fembarnsmamman.
– Hon hade kommit till Skänninge från Motala och ville bo kvar i väntan på att få uppehållstillstånd.
Med en undermålig ventilation, samt att det saknas utrymme för att hantera och torka tvätt, liksom att dusch- och badutrymmena inte är fackmannamässigt utförda, så anser Jenny Asp–Andersson att boendemiljön är olämplig.
Bostaden uppfyller enligt hennes bedömning inte de grundläggande kraven i miljöbalken och ser detta om särskilt allvarligt när små barn vistas i lokalerna.
Vad säger ägaren om din bedömning som nämnden har följt?– Han anser sig inte ha pengar till att renovera mer. Vidare är han inte överens med mig om att vissa åtgärder inte är fackmannamässigt utförda. Jag är ingen byggare men anser mig kunna göra en bedömning i stora drag om kvalitén.
Ägaren är, enligt Jenny Asp-Andersson, i valet och kvalet om han ska ha huset för boende eller återgå till restaurang och det verkar nu gå åt restaurangspåret.
– Han har bett oss att ge hyresgästerna chansen att flytta någon annanstans.
På den senare punkten valde miljönämnden att gå fastighetsägarens önskan till mötes genom att ge 1,5 månads respit.
Om det åter ska bli restaurang i fastigheten lär det också kosta fastighetsägaren pengar?– Ja, det måste renoveras en del för att godkännas som restauranglokal, svarar Jenny Asp-Andersson.
Om boendeförbudet trotsas riskerar ägaren böter (vitesföreläggande) på 150 000 kronor.