Mer förebyggande arbete krävs

Om Mjölby kommun minskar deltidsbrandkåren i Skänninge till två man måste det mötas med ett starkare förebyggande brandskydd.

skänninge2004-08-24 04:56

Detta är kommunen och länsstyrelsen överens om.

I Skänninge går nu snacket om att länsstyrelsen inte kommer att acceptera ett eventuellt beslut av byggnads- och räddningsnämnden om att dra ner deltidsbrandkåren till två man från 1 januari nästa år.

Flera Skänningebor, som Corren talat med, drar den slutsatsen på grundval av vad länsstyrelsen har skrivit i ett yttrande till kommunen. Men det är uppenbarligen en förhastad slutsats.

Mindre neddragning nu

Yttrandet handlar primärt om en ansökan om att tillfälligt få dra ned bemanningen till fyra man redan från 1 september. Det får kommunen göra (året ut som längst).

Motivet för denna "lilla" neddragning är i första hand ett ansträngt personalläge.

I yttrandet framhåller länsstyrelsen än en gång att centrala Skänninge, med sin täta trähusbebygelse, är av riksintresse för kulturmiljövården. Försvarsdirektör Eva Kihlkrans och avdelningsdirektör Robert Wenemark fortsätter:

"Den småskaliga bebyggelsen har därmed ett stort kulturhistoriskt värde. Det innebär att alla eventuella åtgärder måste anpassas och ske varsamt samt att vissa "standardlösningar" kan vara direkt olämpliga, vilket kan innebära svårigheter vad gäller brandsäkerhetsanordningar. Det går heller inte att i detta sammanhang bortse från tidsaspekten som är en viktig faktor för en effektiv räddningstjänst".

Försöker rekrytera

Kihlkrans och Wenemark skriver också att de förutsätter att kommunen, under tiden som den får ha fyramansbemanning, arbetar med att rekrytera personal till deltidsbrandkåren.

Det länsstyrelsen skriver kan ses som skarpa markeringar till kommunen att hålla fingrarna borta från mer drastiska förändringar av deltidsbrandkårens styrka.

Men det sägs också i klartext att förslaget om att dra ner styrkan till två man måste bakas in i det nya handlingsprogrammet om skydd mot olyckor som ska redovisas för länsstyrelsen senare i höst.

Därefter tar länsstyrelsen ställning till det handlingsprogrammet i sin helhet.

Brandkårens storlek

Robert Wenemark säger till Corren att det är en riktig tolkning att länsstyrelsen ännu inte gjort något ställningstagande om bantningen till två man. Han påpekar också att det inte går att bedöma en neddragning av deltidsbrandkåren isolerat för sig.

- Vi vill se hur räddningstjänsten löser uppgiften i Skänninge och lever upp till de nationella mål som gäller från och med 2005. Det finns mycket att göra förutom att brandkåren rycker ut.

Håkan Jansson, räddningschefen i Mjölby, anser att ökande förebyggande insatser kan kompensera för en minskning av deltidsbrandkårens storlek. Håller du med om det?

- Ja, i princip är det ju så, svarar Robert Wenemark.

Förebyggande arbete

Han fortsätter med att säga att det gäller både sådant förebyggande arbete som helt kan förhindra bränder att uppstå och om insatser för att elden inte ska sprida sig om olyckan ändå är framme.

Wenemark menar att det handlar både om utbildning och om tekniska lösningar.

Håkan Jansson säger att det under alla förhållanden, oavsett om deltidsbrandkåren minskas ner eller inte, blir en ökad satsning framöver på skadeförebyggande insatser.

Tre orsaker till brand

Ett betydande ansvar i detta arbete läggs på fastighetsägare till bostadshus.

När det gäller trähus av den typ som finns i Skänninge visar erfarenheten, enligt Jansson, att det framför allt finns tre brandorsaker.

Det är felaktig hantering av aska, det är avsaknad av gnistsläckare i skorstenarna och det är gamla elinstallationer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om