Medicinreform kan bli dyrt för landstinget

Skänningecentern diskuterade senaste medicinreformen vid ett möte nyligen.

skänninge2002-05-04 06:25

Mötet gästades av överläkare Mikael Hoffman som är medicinsamordnare vid landstinget. Har vi råd med alla nya mediciner var utgångspunkten för diskussionerna.

Från och med i år har ansvaret för kostnadsökningarna för läkemedel förts över från staten till de enskilda landstingen. Detta regleras i ett treårigt avtal där landstinget får en ersättning som utgår från föregående år uppräknat med fem procent per år.

Prisstegringarna har de senaste 30 åren i snitt utgjort elva procent per år men ökningstakten har avstannat. Om kostnadsutvecklingen fortsätter med en takt som överstiger fem procent årligen blir medicinkostnaden ett hot mot annan verksamhet.

Landstingsledamoten Sten-Åke Andersson har gjort studiebesök vid flera vårdcentraler och sade att vårdcentralscheferna är oroliga över att så blir fallet. Kostnadsansvaret för cirka 80 procent av all medicin debiteras den vårdcentral där patienten är listad, oavsett var receptet är utställt.

-- Att förskriva läkemedel är en mycket exklusiv rättighet för läkarna och för att komma tillrätta med kostnadsproblemen är det min uppgift att genom information försöka få läkarkåren att tänka till och dra åt samma håll, sa Mikael Hoffman.

Läkemedel ska användas för avpassad behandling och det gäller att skriva ut rätt medicin till rätt kostnad.

Möjligen kan reformen orsaka en del diskussioner för patienten vid ett möte med läkaren eller apoteket, då man inte alltid får en medicin av samma fabrikat som tidigare, framhöll Mikael Hoffman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!