Arkeologen Clas Ternström, specialist i kulturmiljö på Sweco AB i Linköping, trodde först att det var en kapsyl han stötte på vid den arkeologiska utgrävningen vid Kriminalvårdens anstalt i Skänninge.
– Det är ett väldigt fint mynt som hittades relativt långt ned i gamla omrörda massor blandat med relativt modernt material som tegel och porslin. Själva fyndomständigheterna säger egentligen inte så mycket, men att det varit verksamhet här från i alla fall från vikingatid och framåt vet vi genom undersökningar på andra platser på anstaltsområdet.
På andra sidan anstalten har exempelvis en boplats från 900–1000-talet hittats i form av härdar och stolphål. Dessutom finns det medeltida klostret som ligger vid järnvägen och hospitalet som ligger på andra sidan riksväg 50.
– Det här senaste myntet bekräftar att området har varit befolkat och väldigt känt under medeltiden, säger Clas Ternström.
Vad kan du berätta om myntet?
– Det är svenskt mynt präglat någonstans mitten av 1400-talet vilket var en väldigt rörig period med flera byten av kungar. En örtug i silver från mitten av 1400-talet. Det var väldigt fint och välbevarat och har konserverats nu.
Var kommer myntet att hamna?
– Förhoppningsvis på länsmuseet.
Kan man uppskatta det i något pengavärde?
– Vi försöker undvika sätta prislappar på arkeologiska fynd. Silvervärdet är inget egentligen, det väger bara några gram. Det är det historiska värdet som är högt.
Är det ovanligt att man hittar ett sådant välbevarat mynt?
– Ja, det är ganska ovanligt och framför allt att man hittar det på det viset jag gjorde, mitt i en byggarbetsplats. Det sista jag gjorde var att gå över med metalldetektorn för säkerhetsskull. Då fick jag ett utslag och hittade myntet. Jag tänkte att det var en kapsyl för det är vad man brukar hitta i den här typen av omrörda massor.
Så det finns mycket intressant på det här området?
– Ja, det har undersökts massor här från 80-talet och framåt i omgångar. Det som gör det svårt och lite tråkigt är att det byggs om och byggs till så det blir små arkeologiska undersökningar hela tiden. Det är svårt att få ett sammanhang i vad som har hänt på platsen. Men fram till 1950-talet var det bara åkermark. Men nu vet vi utifrån den här vikingatida boplatsen att det har funnits boplatser där sedan åtminstone järnåldern.
Följ gärna Mjölbyredaktionens Instagramkonto Mjölby Direkt: