Med nos för guld – och narkotika

En förstaplats i lag och en fjärdeplats individuellt. Det blev resultatet i Nordiska mästerskapen i Finland för Jan Lindgren och narkotikahunden Chilla. Till vardags har de regionens anstalter som arbetsplats.

Kompress. Jan Lindgren visar en kompress preparerad med heroin som används under träning.

Kompress. Jan Lindgren visar en kompress preparerad med heroin som används under träning.

Foto: Fredrik Nygren

Skänninge2017-10-04 21:10

Medaljskörden ser Motalabon Jan Lindgren som ett kvitto på att de tränar och jobbar på rätt sätt. Att ta hem SM i narkotikasök i våras beskriver han som en "härlig känsla".

– Det innebar ju att vi fick chansen att träffa och mäta oss mot de bästa från våra nordiska grannar, säger han.

Tävlandet gör de vid sidan av arbetet med att hålla anstalterna i Kriminalvårdens region öst fria från droger. Arbetsområdet är stort och sträcker sig från Kalmar i söder till Kolmården i norr. Men det är i Skänninge som de har sin bas. Jan Lindgren betonar att det är för internernas egen skull som de finns till.

– Skänningeanstalten bedriver ett tolvstegsprogram. Då måste man kunna erbjuda en drogfri miljö. Nu är inte anstalten helt drogfri, så mycket kan jag säga. Men vi försöker och gör så gott vi kan, som alla andra anstalter, säger Jan Lindgren.

Chilla är en flatcoated retriever och beskrivs som väldigt lugn. Och hon skäller nog inte en enda gång under intervjun. En personlighet som passar yrket, särskilt de gånger det uppstår pressade situationer.

– Alla som man kontrollerar ser en kanske inte som sin bästa vän, erkänner Jan Lindgren.

När Chilla släpps lös för att leta i lagerlokalen som dubblerar som träningsutrymme går det undan. Snabbt och metodiskt söker hon av kartonger och hyllplan. Det tar bara någon minut innan hon markerat vid gömställena och får bita på en leksak som belöning.

– Den gillar hon, säger Jan Lindgren och ler.

Han älskar sitt jobb, men som med de flesta yrken finns det mindre roliga aspekter.

– Det klart att det finns en baksida också. Du lever med hunden 24 timmar om dygnet. Den är inget som du hämtar ut när du kommer till jobbet och lämnar tillbaka när du går hem. Det blir ett sätt att leva. Hunden måste rastas även om det är julafton.

Men att han gjorde rätt som sökte sig till Kriminalvårdens hundorganisation för tolv år sedan, det går inte att undgå.

– Det här är kriminalvårdens bästa jobb. Att få jobba mot narkotikan har jag alltid brunnit för. Det är ett stort samhällsproblem. Samtidigt tycker jag ju det är väldigt kul med hundar så klart, säger Jan Lindgren, innan han börjar förberedelserna inför nästa träningspass.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!