Marken står sig trots hårt klimat

I dag slår Skänninge marken upp sina portar. Läge för glada möten, att shoppa loss och börja summera sommaren.

Åter dags att traska någon mil på Skänninge marken.

Åter dags att traska någon mil på Skänninge marken.

Foto: Mia Karlsvärd

SKÄNNINGE2014-08-06 05:24

Sveriges äldsta och största torg- och gatumarknad, kallar arrangören Skeninge IF den för. Marknadsansvarig är Jan Carlsson.

Hur många knallar är det i år?

420 knallar, det är ungefär samma som de senaste 10 åren.

Marken skulle kunna få plats med många fler, ändå har Jan Carlsson fått säga nej till 60, 70 knallar – eftersom deras utbud skulle ha inneburit för stor konkurrens med andra, och då hade ingen av dem blivit nöjda.

Några nyheter jämfört med tidigare år?

– Det är en gammal traditionell marknad, med allt från kokosbollar, leksaker, kläder och ost. Det är därför vi överlever som vi gör. Alla har fått tuffare budget, det är fler regler från myndigheter som Skatteverket. Det är dyrare bränsle för knallarna som ska ta sig hit.

Hela marknadsbranschen är nedåtgående. Det blir färre år från år, menar han.

Stämmer det verkligen att Skänninge marken är störst, bäst och vackrast? Kivik, då?

– Vi vet egentligen inte, men vi är en av de största. Vi har mycket besökare, men det är svårare mäta nu när många kommer via pendel, vi vet inte hur strukturen har ändrats. Det är mycket snack för och emot att det är fler som tar tåget. Samtidigt som vi tappar intäkter på parkeringsavgifter vinner någon annan och det sparar miljön.

Pendeltågen går tätare och senare båda marknadsdagarna, meddelar Östgötatrafiken.

Ni har inga problem att klara av Skänninge marken, ÖIK har ju gett upp Johannamarken i Ödeshög?

– Hittills har det fungerat, men det blir svårare och svårare. Vi har samma intäkter men kostnaderna ökar, och det är svårare att få ideella krafter som idrottsföreningar att engagera sig.

Är problemet löst med knallar som packar ner för tidigt?

Det finns ingen som kan säga hur det ska gå till. Många har försökt med bötfälling och annat.

Det viktigaste sättet att få knallen att stå kvar är att det lönar sig, men det extra svårt att för de som ska vidare till någon andra marknader nästa morgon, och vädret spelar stor roll, menar Jan Carlsson.

Vad ser du själv mest fram emot?

– En lugn och välbesökt Skänninge marken, med bra väder. Det ska vara växlande molnighet, någon regnskur och runt 20 grader.

Helst ska det inte vara för bra marknadsväder första dagen, så att alla kommer då och det blir lite folk andra dagen, önskar sig Jan Carlsson.

Hoppas vädergudarna står honom bi.

Skänninge marken

Skänninge Marken infaller alltid första onsdagen och torsdagen i augusti.

Skänninge marken besöks av minst 120 000 personer. Marknadsområdet inrymmer 1 200 marknadsplatser. Sammanlagt finns det försäljare på mer än 5 000 löpmeter och Nordeuropas största ambulerande tivoli, Axels Tivoli, finns på plats i tivoliområdet.

Utöver det blir det olika kringarrangemang.

Museigårdarna i gamla stan öppna, Sjölingårdens museum har öppet hela dagen och Axbomsgården kl 10.30–16.

Lindblads-sällskapet har "Efter marken-salong" söndag klockan 15 och uppmärksammar i år tonsättaren Ebba Wirsén, född 1890, och en gång aktivt engagerad i stadens kultur.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!