– Det är en oerhörd ära och jag är både stolt och ödmjuk. Det finns så många andra som är värda den här utmärkelsen, säger Magdalena Hermelin hemma på gården Fallsberg.
Hon menar att det här är en bransch där många kämpar med ökade kostnader, och dessutom ett väder som blir alltmer extremt. Men trots ett tufft 2023 gick det bra för hennes företag, och kunderna kom i rekordantal.
Förutom i den egna gårdsbutiken säljs grönsakerna direkt i butiker i Östergötland och även Stockholm, utan mellanhänder.
På eftersommaren har Fallsbergs gård utanför Skänninge självplockning av grönsaker och blommor. Gården har också en annan stor produkt, nämligen gräsmattor, men den står hennes man för.
Magdalena är starkt engagerad i debatten om livsmedelsproduktion, självhushållning och inhemsk kontra importerad mat.
Det är också detta engagemang som Hagdahlsakademien lyfter i sin motivering: ”För engagemang och tydligt ställningstagande för svensk mat, förankrat i eget hållbart företagande på Östgötaslätten.”
– Vi svenskar handlar i stort sett mat som inte skulle få produceras med svenska regler. Det gäller inte bara kött utan även frukt och grönt. Att svensk mat är dyr beror på de regler vi lever efter, säger hon.
Men det är positivt med hårda regler, tycker hon. Hon menar att svenska konsumenter måste prioritera mer.
– Man köper en flaska vatten på macken för 30 kronor men klagar på dyra livsmedelspriser. Då kan man köpa svenska rödbetor och potatis för de pengarna i stället, tar hon som exempel.
Det handlar om att gynna en mer miljövänlig livsmedelsproduktion, om att behålla en levande öppen landsbygd, om arbetstillfällen på landet och om att säkra en svensk självförsörjning.
– Om vi inte är självförsörjande på mat i fredstid så blir vi det inte heller i ett konfliktläge.
Och sedan handlar det ju om att svenska jordbruksföretag tjänar pengar, precis som alla företag måste göra.
– Jag måste få in pengar för att försörja min familj.
Gårdsbutiken på Fallsbergs gård har så här års av naturliga skäl begränsat utbud. Men gul och röd lök, ärtor, potatis och andra rotfrukter finns, liksom ägg från Gottlösa, honung och inläggningar.
Ett tydligt uppsving märktes under pandemin.
– Folk gav sig ut på landet och upptäckte oss. Intresset ökade för att handla i gårdsbutik. Och det intresset finns fortfarande kvar, säger Magdalena Hermelin.