"Kyrkorna är tandlösa"

Varför hörs inte kyrkan i den lokala debatten, varför lägger ni er inte i mer i det som händer i samhället? Det var några frågor som ledde till självrannsakan när kyrkans roll disku- terades i Skänninge på onsdagen.

skänninge2004-02-27 05:47

"Kyrkan i hetluften" var rubriken för den paneldebatt som ordnades i Pingstkyrkan på lovvärt initiativ av dess pastor Kjell Björk. I sin inbjudan konstaterade han att händelserna i Knutby satt fokus på frikyrkorörelsen, men han efterlyste en allmän debatt om kyrkornas roll i allmänhet och raka besked i synnerhet: har kyrkan blivit tandlös och marginaliserad?

Homosexualitet

Till sin hjälp hade han centerpolitikern Marianne Karlsson samt sin bror, journalisten Hans-Göran Björk, som gjorde sitt bästa för att grilla panelen med representanter för missionskyrkan, pingstkyrkan, evangeliska frikyrkan samt svenska kyrkan.

Inledningen spände över stora ämnen som gott och ont, himmel och helvete och om kyrkans roll att betjäna eller omvända. Samfundens olika synsätt kom väl knappast som någon överraskning för åhörarskaran i den knappt halvfulla Pingstkyrkan. Allra minst när kvällens hetaste ämne, homosexualitet, kom på tal.

Både Kjell Björk och Nils Engvall, styrelseledamot för Evangeliska frikyrkan, var tydliga: enligt Bibeln är homosexualitet ett felaktigt moraliskt mönster och en synd. Missionspastorn Ann-Louise Högman var mer liberal.

-- Visst är det en synd enligt Bibeln. Men vi lever i en tid som är komplicerad och där vi måste vara rädda om varandra och om människor. Kyrkan har anpassat sig efter den tid vi lever i, konstaterade hon.

Prästen Kenneth Lindström noterade att svenska kyrkan ser människan, inte dess sexuella läggning. Kärleksbudskapet är viktigast och det är högt i tak i folkkyrkan. I Folkungabygdens kontrakt är det upp till varje präst att säga ja eller nej till välsignelse av homosexuella.

Lokala debatten

Men frågan om vigselrätt tyckte han var väl hypotetisk. Någon ny äktenskapslagstiftning är inte aktuell, men han medgav att det skulle kännas konstigt.

Utfrågaren Marianne Karlsson var på sitt frejdiga humör och slog fast att hon inte är så mycket för "det där med handpåläggning och svimningar", men att hon gärna besöker såväl missionskyrkan, svenska kyrkan som pingstkyrkan.

-- Men varför är ni så tysta i den lokala debatten, varför lägger ni er inte i det som händer inom bland annat de sociala frågorna? Ställer ni upp för de svaga, undrade hon

Och nu blev det tid för kollektiv självrannsakan. Kjell Björk gick hårdast fram och menade att kyrkorna låtit sig marginaliseras, blivit tandlösa och inte tagit sitt ansvar för moral och etik.

-- Visst är vi kanske lite flata och vi borde agera i sakfrågor, men inom svenska kyrkan finns alla partier representerade och de har fått sköta politiken, tyckte Kenneth Lindström.

Normupplösning

I den efterföljande frågestunden kom homosexfrågan tillbaka och det framstod med all önskvärd tydlighet att flera av de frikyrkliga åhörarna inte accepterar homosexualitet.

Kvällen spann vidare på temat normupplösning och frågorna om det finns något rätt eller fel och vem som bestämmer. FN, staten eller kyrkan? Var finns sanningen?

-- För mig räcker de tio budorden som norm, slog Marianne Karlsson fast.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om