– Hör du? Det låter som små skällande hundar, säger Jan Måreby och lyssnar spänt. Det är åkergroda.
Vi står vid en damm omgiven av snårig skog. I vattnet ser vi grodägg som flyter på ytan. Men några grodor syns inte till. Trots att vi smyger försiktigt mot platsen där vi hör ljudet från de lekande grodorna lyckas vi inte se dem.
Jan är naturvårdsbiolog och idag är han i Västra Lund i Skänninge för inventera groddjur, ett konsultuppdrag han gör åt Mjölby kommun.
– Under dagen ska jag ta vattenprover som ska skickas till Naturhistoriska riksmuseet. De analyserar dna-spår av groddjur. Det finns fem arter som kan tänkas finnas just här och det kan de se på proverna.
Vi går vidare till en damm som ligger öppet i en hage. Under sommartid går det betande djur här. Från en väska tar Jan fram en stor plastspruta och utrustning som mer påminner om sjukvården.
– Jag tar vatten från dammen och sprutar genom ett filter. Det är filtret vi skickar för analys.
Jan ska komma tillbaka till dammen när det blivit lite mörkare.
– Då ska jag titta med pannlampa när salamandrarna är aktiva. Vi tror att de finns här för de har setts här i villaområdet intill. Den här dammen är en typisk damm som de trivs i. Den ligger öppet och är solbelyst. Det är klart vatten och en del vattenväxter.
Enligt Jan kan större- och mindre vattensalamander, vanlig groda, åkergroda och vanligt padda finnas i området.
– Grodorna har lekt, salamandrarna är lite långsammare. De håller på nu och spelar för fullt. De större vattensalamandrarna har ett arenaspel, ungefär som ett orrspel. Hanarna springer runt på botten och visar upp sina vackra dräkter och de ser ut som små drakar.
Området i Västra Lund är värdefullt både som naturmiljö och strövområde. En naturvärdesinventering gjordes i juni 2021 i syfte att identifiera lokala naturvärden och skyddsvärda arter.
– Det här är kommunal mark där vi vet att det finns höga naturvärden. Vi har inte haft det dokumenterat så väl som vi vill. Vi började med florainventeringen och sedan såg vi ett behov att inventera groddjur. Vi är stolta över att ha så höga naturvärden som allmänheten kan njuta av i tätortsnära läge, säger Anna Carpholm, kommunekolog i Mjölby kommun.
Finansieringen av inventeringen sker med hjälp av ett så kallat LONA-bidrag från Länsstyrelsen.
– LONA står för lokala naturvårdsåtgärder och det kan täcka in många olika åtgärder, till exempel tillgänglighetsanpassningar eller inventeringar.