Över en kopp kaffe i Pelikan förklarar han marknadsföringsstrategin.
--Vi ligger mitt i ett område med banorna i Vadstena, Motala, Väderstad och Mjölby inom en radie av två mil. Och på några mils avstånd finns Ombergs golfklubb. Jag har inte klart med alla golfklubbar ännu men jag förutsätter att de inte har något emot att få hjälp med marknadsföringen.
Det betyder inte att Skänningeborna blir bortglömda av den nya krögaren. Sam Degerfeldt lovar kontinuerligt öppethållande i restaurangen och Café Pelikan även om antalet gäster är fåtaliga till en början, lyhördhet för gästernas önskemål vare sig det gäller en öl efter jobbet eller en finare a la carte-middag. Han talar mycket om prisanpassning, "vi blir inte länets billigaste men inte heller den dyraste".
Han kommer också att marknadsföra hotellet bland konferens- och bröllopsarrangörer.
Rumskapaciteten på nio rum varav sex är dubbelrum bedöms som tillräcklig. Rummen genomgår för närvarande en renovering. De gamla nålfiltmattorna från 1980-talet har rivits ut och det ursprungliga trägolvet med breda tiljor har kommit fram i ljuset. Om golfarna eller andra gäster strömmar till i sådan mängd att rummen inte räcker till blir det samarbete med vandrarhemmet beläget på andra sidan biblioteket.
-- Sen har vi förstås kronan på verket, den magnifika Oskarssalen med plats för upp till 150 gäster. Det var nog den som gjorde att jag beslutade mig för att överta arrendet.
En första test på kökets kapacitet och hotellets blir Skeninge IK:s jubileumsmiddag (årsbarn med Svenska Fotbollförbundet, grattis!) den 24 april och då räknar Sam Degerfeldt med att salen blir fullsatt.
Julborden återkommer i höst efter många års frånvaro och det kommer naturligtvis att serveras i Oskarssalen
Att vara krögare på Skänninge statt har egentligen varit en sorglig historia de senaste 10--15 åren. Degerfeldts företrädare gjorde konkurs för en tid sedan och krögaren dessförinnan också.
De ekonomiska förutsättningarna är inte idealiska. Skänningeborna är måna om den vackra gamla byggnaden men några flitiga krogbesökare är de definitivt inte.
Ändå är Sam Degerfeldt, som är en erfaren branschman och har drivit restauranger i Linköping, Borensberg och Vadstena, övertygad om att hans koncept är det rätta.
- Men det är klart att Statt inte är det första stället som en ung krögare väljer i sin karriär. Här fordras erfarenhet, gedigna branschkunskaper och villighet att göra en arbetsinsats utöver det vanliga.
Sam Degerfeldt arrenderar rörelsen. Byggmästare Gunnar Sundbaum, Linköping, äger fortfarande fastigheten.