Redan efter några månader vid Skänningeanstalten inleddes det somkvinnan påstår vara kränkande behandling och sexuella trakasserier.
Den man som utsatte kvinnan för detta var då inte i chefsposition utan jobbade som kriminalvårdare precis som kvinnan.
Enligt polisanmälan ska mannen både verbalt och fysiskt hatrakasserat kvinnan. Vid flera tillfällen rörde han henne på ryggen föratt känna behån, lyfte henne med famntag och drog henne i armen för attfå henne att sätta sig på hans knä.
Varje gång visade kvinnan bestämt att hon inte accepterade dettabeteende. Hon klagade även hos sin dåvarande chef som pratade medmannen, men utan resultat.
Det blev snarare ännu värre. Och varje gång kvinnan sa ifrånstraffades hon med att förnedras bland övriga kollegor eller bland deintagna.
-- Det kändes så kränkande. Han gjorde allt för att de intagna inteskulle ha respekt för mig. Jag mådde dåligt, hade ont i magen helatiden och var väldigt ledsen. Jag kunde knappt sova, säger hon tillCorren.
Kvinnan vände sig för att få hjälp av både den dåvarande chefen ochav huvudskyddsombudet. Enligt protokollet från ett möte 2 juli, 2004där "akuta arbetsmiljöproblem" diskuterades kom den anställde,dåvarande chefen och huvudskyddsombudet överens om att "de sexuellatrakasserier som pågår och är kända av arbetsledningen omgående måsteutredas".
Ärendet skickades också vidare till myndighetschefen, men kvinnanssituation förändrades inte. Enligt henne har andra på enheten ocksåblivit illa behandlade och det finns gott om vittnen till det.
Flera gånger ska mannen ha sagt att alla invandrare är dumma.Kvinnan, som har en annan etnisk bakgrund än svensk, tog illa vid sigav det.
En gång när flera kollegor fikade, ska mannen ha bett om ennakenbild på henne. Efter den händelsen fick hon nog och begärde attbli omplacerad till Linköping och Frivårdens kansli.
Hon fick ett vikariat i Linköping. Medan vikariatet pågick frågadehon flera gånger hur långt utredningen av hennes ärende hade kommit,men hon fick aldrig något svar.
I december förra året fick kvinnan oväntat besked att hennesvikariat i Linköping inte kunde förlängas och att hon måste tillbakatill sin gamla arbetsplats, där den nu polisanmälda mannen hunnit blitillfällig chef på den aktuella enheten. Alternativet var en annanarbetsplats på anstalten.
Accepterade hon inte skulle hon bli uppsagd. Det beskedet fick hon av Skänningeanstaltens chef, Gert-Arne Sköld.
-- Så sent som i december lovade han att utreda saken och hitta enlösning. När vi träffades 25 januari sa han att "det finns inte någonsanning och rättvisa och vi ska glömma allt" samt att vi "inte skatitta bakåt utan framåt".
-- Och då gjorde han klart att antingen får jag ta erbjudandet eller bli av med jobbet, berättar kvinnan.
Hon hade inget emot att gå tillbaka till sin gamla avdelning iSkänninge, men hon ville absolut inte jobba med mannen, vilket inteskulle kunna undvikas eftersom han skulle vara kvar.
Hon ville inte heller bli omplacerad ännu en gång.
Eftersom arbetsgivaren inte har gjort någon utredning och åtgärdatproblemet har kvinnan valt att polisanmäla det hon utsatts för. Hon mårdåligt och är numera sjukskriven.
Håkan Larsson, huvudskyddsombud och engagerad i fallet från början,anser att facket Seko och Kriminalvården rent allmänt har ett brasamarbete när det gäller arbetsmiljöfrågor och andra viktiga frågor.Trots det kan, säger han, vissa saker råka bli fel.
-- Olycksfall i arbetet kan inträffa, men vi och Seko centraltkommer att göra allt för att hitta en bra lösning, säger han tillCorren.
När Corren ringer Lars-Erik Johansson, personalansvarig påKriminalvården i regionen, och väl insatt i det här ärendet, hänvisarhan kommentarer till anstaltschefen Gert-Arne Sköld, också hanvälinsatt i ärendet.
Han i sin tur hänvisar till Owe Horned, regionchef som är ganska ny på sin post.
-- Jag kan inte kommentera några enskilda ärenden, säger han.
I Kriminalvårdens arbetsmiljöpolicy står att de som mobbas,trakasseras och kränks inte ska omplaceras. Ska Kriminalvården intefölja sin egen policy?
-- Jag kan inte kommentera det. Det berör också en enskild person.