Kriminalvårdare döms för att ha misshandlat fånge

En kriminalvårdare på Skänningeanstalten slog och sparkade en fånge. Nu har han dömts för misshandel. Fången döms samtidigt för försök till våld mot tjänsteman.

En kriminalvårdare på Skänningeanstalten har dömts för att ha misshandlat en fånge.

En kriminalvårdare på Skänningeanstalten har dömts för att ha misshandlat en fånge.

Foto: Arkivbilder

Skänninge2024-04-15 14:43

Händelsen inträffade på Skänningeanstalten den 10 mars förra året. Tre kriminalvårdare skulle ge en fånge mat när situationen spårade ur. 

När de anställda låste upp dörren blev den 31-årige fången aggressiv och försökte att slå en av kriminalvårdarna. Slagen träffade dock inte.

Den angripne kriminalvårdaren svarade med att själv bli våldsam. Kriminalvården utdelade ett slag som träffade fången och sparkade honom dessutom när han låg på golvet i sitt bostadsrum. 

Under rättegången nekade både fången och kriminalvårdaren till brott. Linköpings tingsrätt anser dock att det är bevisat att fången gjorde sig skyldig till försök till våld mot tjänsteman. Han döms till fängelse i en månad. 

Tingsrätten anser även att det är bevisat att kriminalvårdaren gjorde sig skyldig till misshandel. Rätten noterar att kriminalvårdaren gick in i bostadsrummet trots att en kollega till honom var i färd med att stänga celldörren. Slutsatsen är att kriminalvårdaren inte var utsatt för ett brottsligt angrepp som gav honom rätt till nödvärn.

Domstolen framhåller att kriminalvårdaren var i en maktposition gentemot fången när han utövade våldet. Kriminalvårdaren har "åsidosatt vad som gäller för hans uppgift som kriminalvårdare, vilket är skäl för att se särskilt allvarligt på det inträffade", skriver rätten. 

Kriminalvårdaren, som riskerar att förlora sitt jobb, döms till villkorlig dom och 50 dagsböter på sammanlagt 10 500 kronor. Han ska även betala 30 000 kronor i skadestånd till fången. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!