Kristusstatyn är en av hundratals kopior av Thorvaldsens berömda skulptur. Brukspatron Petre är betydligt mindre känd.
- I en broschyr i kyrkan finns han nämnd, men när ingen här visste vem han var ville jag veta mer, säger hembygdsintresserade Sten-Åke Andersson. Min vän Gunnar Språng har ett släktforskningsprogram, så vi satte igång.
Lyssnarna pratade
De fanns information om en Torsten Petre som bott i Skänninge under en period och där drivit en mejerirörelse. Det visade sig dessutom att denne Torsten var kompositör. Aldrig någon berömd sådan, dock, kritikerna var hårda. Ändå hade han vid några tillfällen en publik på 700 personer.
- Hans uttalade målsättning var inte heller att nå de stora konsertlokalerna, säger Sten-Åke Andersson. Han ville skriva för de små salongerna där musiken var en del av den sociala gemenskapen och folk kanske satt och pratade medan de lyssnade. En dåtidens hissmusik alltså.
Huset är kvar
Torsten Petres liv tycks ha varit kämpigt. Han hade problem i skolan, eftersom han led av ett svårt synfel. Familjens bruksrörelse i Gästrikland gick i konkurs medan Torsten studerade i Uppsala. Fadern ville att sonen skulle utbilda sig i jordbruk och ta över gården, men Torsten reste till Schweiz för att studera musik i stället.
Han fick ett antal kompositioner utgivna innan han reste till Paris och träffade en fransyska som han gifte sig med och tog hem till Sverige. En dotter föddes och familjen bodde först i Stockholm, sedan i Skänninge. Huset på Fållingegatan står fortfarande kvar och där fanns också hans mejeri.
- Det måste ha varit under den här tiden som Petre umgicks med kyrkoherde Metzén, säger Sten-Åke Andersson, och säkert kom frågan om altarets utsmycknad i Vårfrukyrkan på tal någon gång.
1897 hade brukspatron Petre fått 500 kronor i arvode för att han satt i spritbolagsstyrelsen i Skänninge. Han skänkte bort alltihop till olika välgörande ändamål i staden, och ett av ändamålen var alltså en tredjedel av Kristusstatyn. En tredjedel stod kyrkoherden för, och en tredjedel betalade församlingarna.
Lagade fingret
Då stod den tre meter höga statyn mitt i altaret, i dag har den alltså placerats vid dopfunten. Biskopen ville rentav slänga ut den för några år sedan, men församlingsvärdinnan lagade ett trasigt lillfinger och så fick den bli kvar.
Petre skiljdes från sin franska fru men fortsatte att skriva musik och stundtals bli hårdhänt granskad av kritikerna. 1905 ramlade han i en trappa och fick hjärnblödning. Han blev delvis förlamad en tid och fick hjälp av två systrar i bekantskapskretsen. Den ena gifte han sig snart med.
Under sin levnad skrev han 200 melodiska stämningsstycken och en mängd dikter. Han dog 1928, 65 år gammal.
Lyssna på Svikna drömmar av Petre här.