Skänninge marken är Sveriges äldsta torg- och gatumarknad och anordnas traditionsenligt den första onsdagen och torsdagen i augusti. Hit kommer gatuförsäljare, så kallade knallar, och slår upp sina stånd på mer än 5000 löpmeter. Den generella känslan denna varma onsdag är att det är nästan lika många getingar som människor. Och då är det inte lite människor som shoppar loss bland det stora utbudet i Skänninge. Marknaden brukar sammanlagt locka minst 120 000 besökare.
I år är det 420 knallar på plats, ungefär lika många som de senaste tio åren. Konkurrensen om uppmärksamhet gör att man måste utmärka sig. Alejandro Sarria, 19, från Uppsala, vet hur. Han säljer underkläder och agerar själv skyltdocka med både kalsonger och sport-bh utanpå kläderna.
– Jag är värsta magneten här, säger han nöjt.
Kanske är det kokostopparna som säljs lite här och var som lockar dit alla getingar. För företagets Gottlands räkning säljer Vendela Oscarson kokostoppar. Grundare är Olle Runemark och hans son Johan Runemark. De är båda lärare till vardags men har de senaste 25 åren kommit till Skänninge marken på somrarna, berättar Olle Runemark.
– Men jag skulle inte säga att vi är några marknadsknallar, vi är så pass små och åker bara till några få marknader varje år. Men vi har faktiskt börjat med swish, om man inte har kontanter, säger Olle Runemark.
Karolina Engberg har tagit med sig alla sina fem barn till marknaden. En del leksaker har det blivit, och Julia, 9, är på jakt efter ett mobilskal.
– Jag var lite osäker på om jag skulle våga hit med alla barnen. Men mitt mobilnummer står på deras armar om de skulle komma bort i alla fall, säger Karolina Engberg.
På onsdagen skrev Corren om att allt fler knallar registrerar sina bolag utomlands för att slippa krav på kassaregister. Kravet började omfatta även torg- och marknadshandel den första januari i år, men gäller bara de som säljer för minst 178 000 kronor. Utländska bolag är undantagna kravet.
Enkät: Har du kassaregister? Har du funderat på att registrera bolaget utomlands?
Ola Ohlsson, Wästgötabagarn (bild saknas)
– Javisst, vi har kassaregister. Det känns lite tjatigt att fråga om alla vill ha kvitto, men vi måste ju erbjuda det. Jag äger inte bolaget men känner mig ganska säker på att det inte finns planer på att registrera Wästgötabagarn utomlands för att slippa ha kassa.
Peter Eklund, Eklunds handel
– Ja, sedan lagen kom så har vi det. Jag har funderat på att registrera oss utomlands faktiskt. Men samtidigt tycker jag det är fel också. Jag var på en liten marknad i Stenljunga för ett tag sedan, av 100 knallar så var det kanske tio som hade kassaapparater, och det var oss som Skattemyndigheten jagade. Det är lite som att bara de som kör bil ofta skulle ha körkort, resten behöver inte. Så kan det ju inte fungera.
Phuong Huynh, Asian food take away
– Vi har kassaregister, ja. Att registrera bolaget utomlands har jag inte tänkt på, för vi gör bara det här på somrarna.
Christian Hamrin, Hamrin och Svahn mynt
– Nej vi har inte kassaregister, vi säljer inte så mycket att det behövs. Men jag har en känsla av att många slutat sälja sedan lagen kom. Någonstans måste man lita på folk.