Klosterprogrammet i Skänninge öppnade 2008. Verksamhetens uppgift var att erbjuda andlig vård till de 18 boendeplatser på anstaltens klostervilla. För att få en plats var man tvungen att söka via Kumlaanstaltens kloster, som la ner 2018 på grund av platsbehov.
— I och med att klostret i Kumla upphör så upphör klientinflödet till klostret i Skänninge. Men beslutet fattades främst då vi genomförde en utredning och såg att lokalerna inte lever upp mot de säkerhetsmässiga krav som vi ställer på en anstalt i klass 2, säger Vilhelm Grevik, sektionschef på Kriminalvårdens huvudkontor.
Så klosterverksamheten är nedlagd för gott?
— Det är stängt tills vidare. Frågan om och i så fall var och hur eventuell verksamhet ska bedrivas i framtiden måste hanteras som en av många frågor i den kapacitetsutbyggnad kriminalvården står inför.
Till klosterboendena kom ofta tungt kriminella personer. Enligt en undersökning som Kriminalvården gjort om klosterverksamhetens påverkan skattar många av dessa att programmet fungerar och att de har bättrat sig.
— Jag känner stor frustration över beslutet. Vi hade 9400 samlingar i kapellet och det var ett program för mognad och utveckling. Många kände sig hjälpta av det, säger Maria Blomqvist, tidigare andlig vårdare på Skänningeanstalten.
Anstalten i Skänninge kommer ha kvar andlig vård för sina intagna i form av besök av religiösa företrädare som präster, pastorer och imamer. Vad klosterlokalerna ska användas till är ännu inte bestämt.