Bänkarna är placerade på gångvägen från parkeringsplatsen till klosterruinen. Förövarna har brutit loss sittbräderna och slagit sönder delar av kalkstenen. Däremot är bronsmodellen av klostret orörd.
Ronnie Karlsson på gatukontoret uppskattar att bänkarna kostar 10 000 kronor att återställa i användbart skick. Han räknar med att reparationerna startar på måndag.
- Det är viktigt att det är snyggt och prydligt när turisterna kommer i sommar, säger Ronnie Karlsson.
Åtskilliga Skänningebor tog på fredagen en promenad till klosterruinen och upprördes över förstörelsen. Alla var förundrade över att inget kan lämnas ifred numera. Händelsen är polisanmäld.
Området kring klosterruinen har under vintern genomgått en omfattande renovering och för två veckor sedan var det dags för nyinvigning.
Upprustningen av klosterruinen är ett av alla projekt som knoppats av i samband med Birgittajubileet och har skett i samarbete mellan Mjölby kommun, Riksantikvarieämbetet, landstinget och länsstyrelsen.
S:ta Ingrids kloster var ett dominikankloster, uppfört 1281. Dominikanerna kallades predikarbröder och var till skillnad från många andra ordnar öppna och utåtriktade.
Att de förlade två konvent till Skänninge (S: ta Ingrids för kvinnor och S:t Olofs för män) var ingen tillfällighet.
Skänninge var en viktig stad ur både ekonomisk, politisk och kyrklig synvinkel på 1200-talet och drog till sig mycket folk. Det var stor chans att få många åhörare där.