Klassiska hårfrissan stylas om

Permanentsalongen blir Studio e-hair Skeninge. Det är inte bara ett namnbyte, utan en riktig make over.

Karolina Nöjd Halldan med kunden Christina Svensson som åkt från Mjölby för att få sin julpermanent.

Karolina Nöjd Halldan med kunden Christina Svensson som åkt från Mjölby för att få sin julpermanent.

Foto: Sune Johansson

Skänninge2021-12-22 09:01
undefined
Karolina Nöjd Halldan började arbeta i salongen som 16-årig frisörelev hos mamma Ingegerd. I fortsättningen hyr hon in sig hos Studio e-hair Skeninge.

Men Karolina Nöjd Halldan arbetar kvar i salongen på Vadstenagatan i Skänninge när Linköpingsfrisören Dragoslav Kesten tar över företaget. Han driver redan tre salonger, två i Linköping och en i Norrköping.

– Jag är stolt över att ta över ett företag med lång historia, det känns också bra att utveckla Skänninges centrum, säger Dragoslav Kesten.

Salongens historia går tillbaka till 1954 då Ingegerd Nöjd öppnade frisersalong i en lokal strax intill den nuvarande. Då fanns det minst åtta salonger i Skänninge, mot i dag två.

– Det var ett helt annat liv och rörelse då i Skänninge. Det fanns många mataffärer, kaféer och matställen, berättar Karolina som är Ingegerds dotter.

Hon började arbeta i moderns salong omkring 1981. Hon var då en 16-årig frisörelev som gick i lära hos mamma, ett arrangemang med både för och nackdelar...

undefined
Karolina Nöjd Halldan med kunden Christina Svensson som åkt från Mjölby för att få sin julpermanent.

– Jag hade ju varit väldigt mycket i salongen även tidigare, som barn. Mamma kunde inte stanna hemma, utan var tvungen att ta hand om sina kunder, säger Karolina.

Mellan 1970 och 1990 var salongen inrymd i en källarlokal längre bort på Vadstenagatan. 1990 flyttade de in i nuvarande lokal som då var två salonger som man slog ihop. Samtidigt gick Karolina in som delägare. 

– På den tiden var det naturligt att alla i familjen gick till samma frisör. Nu är det mer att man åker iväg, särskilt unga som kanske vill klippa sig på något mer "coolt" ställe.

Även verksamheten i salongen har ändrats. Då var det som namnet antyder mycket permanentning. Nu är det en mindre del till fördel för färgning och annan styling.

Christina Svensson har åkt från Mjölby och tycker uppenbarligen att det här är ett, om inte coolt så i alla fall bra ställe, för där får hon sin permanent och blir fin lagom till jul.

Under Kestens ledning har lokalen renoverats och fått ny modernare inredning. Inom kort ska man ha en speciellt inredd herrhörna med en barberarstol för rakning och skäggtrimning.

– Vi tror på Skänninge, en av Sveriges äldsta städer. Riktigt kul, här finns en historia. Vi använder den gamla stavningen, Skeninge, för att hedra historien. Vi är nytänkande och möter det gamla, förklarar Dragoslav Kesten.

undefined
Frisörerna i Studio e-hair Skeninge: Elin Norstedt Arvidsson, Linnéa Lindström, platsansvariga Sabina Andersson och Karolina Nöjd Halldan, som drev frisersalongen tidigare.

Platsansvarig i Skänninge blir Sabina Andersson som kommer att jobba där med de andra båda anställda frisörerna Elin Norstedt Arvidsson och Linnéa Lindström – plus Karolina, som hyr in sig i salongen med en egen stol.

Karta: Vadstenagatan 1
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!