Domen: Fastighetsägaren döms till fängelse

Fängelse i nio år. Det blev straffet för den 26-årige man som genom ett bolag äger Skänninge stadshotell. Han döms för grovt narkotikabrott och människorov – men frias för våldtäkt.

Den 16 september förra året slog polisen till mot Skänninge stadshotell. I ett rum på hotellet hittade polisen en luftpistol. Man hittade också flera tecken på att narkotika använts på hotellet (Bilderna till höger är hämtade ur förundersökningen.)

Den 16 september förra året slog polisen till mot Skänninge stadshotell. I ett rum på hotellet hittade polisen en luftpistol. Man hittade också flera tecken på att narkotika använts på hotellet (Bilderna till höger är hämtade ur förundersökningen.)

Foto: Fredrik Sandberg/Polisen

Skänninge2024-04-19 11:06

I januari förra året köpte den kriminellt belastade 26-åringen Skänninge stadshotell vid en exekutiv auktion hos Kronofogden. Han betalade 4,3 miljoner kronor för den anrika byggnaden och i augusti samma år öppnade hotellet för bokningar. Snart började polisen misstänka att hotellet var en fasad för kriminella aktiviteter.  

Åtta månader efter att affären blivit klar – den 16 september förra året – valde polisen att slå till mot hotellet efter tips om att det förekom hantering av narkotika i byggnaden. Misstankarna visade sig stämma. 

Narkotika hittades i två hotellrum samt i ett köksutrymme. I ett hotellrum hittade polisen drygt 2,6 kilo 3-CMC, en drog som vanligen kallas för kristall. I rummet fanns även drygt 4 700 tabletter tramadol och 600 tabletter alprazolam. Värdet på narkotikan uppskattades av polisen till drygt en miljon kronor. 

Under utredningens gång växte misstankarna mot 26-åringen. Tillsammans med en jämnårig man åtalades han även för människorov – som är den juridiska termen för kidnappning. Det aktuella brottet ska de två männen begått på Skänninge stadshotell mellan den 4 och 5 september i fjol.

Fastighetsägaren åtalades även för våldtäkt – ett brott som han misstänks ha begått på stadshotellet den 4 september förra året. Enligt åklagaren förgrep sig 26-åringen på en tonårsflicka. Han utnyttjade, enligt åklagaren, att brottsoffret "på grund av lägre ålder och drogpåverkan befann sig i en särskilt utsatt situation ". 

26-åringen erkände under rättegången i Linköpings tingsrätt att han gjort sig skyldig till människorov och han medgav även att han hanterat en mindre mängd narkotika. Däremot nekade han till våldtäkt.  

När rättegången avslutades yrkade kammaråklagare Emma Högström på att fastighetsägaren skulle dömas till fängelse i uppemot tio år. 26-åringens advokat, Metin Ataseven, argumenterade för en betydligt lindrigare påföljd. 

Linköpings tingsrätt skulle ha meddelat domen mot fastighetsägaren, som suttit frihetsberövad sedan polisens tillslag, i onsdags – men domen sköts upp till fredagen. Rätten går delvis på åklagarens linje och dömer 26-åringen för grovt narkotikabrott och människorov till fängelse i nio år. Han frias dock för våldtäkt. 

Enligt domstolen är det inte ställt utom rimligt tvivel att tonårsflickan inte deltog i de sexuella handlingarna frivilligt.

Den andre 26-åringen döms för människorov till fängelse i fyra år. 

Bakgrunden till kidnappningen var, enligt tingsrätten, att fastighetsägaren ville straffa brottsoffret för att denne sagt till kriminella personer att narkotika hanterades på hotellet. Fastighetsägaren och hans medbrottsling tvingade bland annat mannen – efter att ha hållit honom inlåst i ett valv på hotellet under en timme – att gräva sin egen grav med en medhavd skyffel. Under händelseförloppet höll fastighetsägaren i en luftpistol. Brottsoffret var endast iklädd kalsonger, strumpor och skor. 

De bägge dömda männen ska enligt domen betala 125 600 kronor i skadestånd till den kidnappade mannen. 

Linköpings tingsrätt beslutade även att fastighetsägaren efter avtjänat straff ska utvisas ur landet och han förbjuds att återvända. "Brottens karaktär och straffvärde utgör starka skäl för utvisning", skriver rätten. 

Fastighetsägarens brottslighet får även ekonomiska konsekvenser. Rätten har förordnat om kvarstad på hans egendom motsvarande närmare 267 000 kronor.

Åklagare Emma Högström är i huvudsak nöjd med domen.

– Jag konstaterar att tingsrätten dömt de tilltalade för två allvarliga brott. Jag är initialt nöjd att vi nått en lagföring för allvarliga brott i första instans. Min uppfattning är att tingsrättens påföljd ligger i linje med det jag yrkade på.

Tingsrätten delade inte åklagarens bedömning när det gäller åtalspunkten våldtäkt.

– Jag hade goda förhoppningar att bevisningen skulle räcka för fällande dom. Jag kommer analysera domskälen närmare och fundera om det finns skäl att överklaga i den delen. Jag har inte hunnit ta kontakt med målsägandens ombud så jag vet inte hur de ser på saken.

Åklagare Emma Högström har tre veckor på sig att fatta beslut om att överklaga.

Fastighetsägaren företräds av advokat Metin Ataseven.

– Min huvudman har erkänt människorov, men att det är mindre grovt. Utifrån skadebilden och hans uppsåt anser jag att det är hårt dömt av tingsrätten. Själva påföljden, nio år, för de brott han misstänks för är högt.

Att hans klient frias från våldtäkt är rätt anser Ataseven.

– Tingsrätten har kommit fram till ett domslut där man tagit i beaktande min huvudmans berättelse och utgått ifrån det.

Har du pratat med din huvudman efter att domen meddelades?

– Vi har talats vid. Vi låter dagens dom landa först så får vi se. Vi har några veckor på oss och min huvudman har inga svar idag på hur vi går vidare.                                    

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!