Kackerlackor invaderar kulturhusen

I över ett halvår har kackerlackorna invaderat husen kring Borggatan-Follingegatan i Skänninge. Fällor och sanering har hittills inte löst problemet. Kackerlackor dör, men nya kommer.

Foto:

SKÄNNINGE2012-10-25 06:30

- Det är fastighetsägaren som har ansvar för skadedjursbekämpning, men om hyresgäster inte vill samarbeta blir det problem, säger miljöinspektör Jenny Asp-Andersson. Det är inte möjligt att sanera en lägenhet om den inte städas. Disk, matrester, gamla sopor som inte bärs ut, där lever kackerlackorna kvar.

Dagens tömning

Det finns misstankar om var kackerlacksinvasionen börjat.

- Vi har ganska klart för oss var källan finns, säger Anders Gunnarsson på Anticimex. Det finns ett par ställen med riktigt mycket kackerlackor.

På Follingegatan kommer Andreas Damberg och Magnus Larsson gående med en ihopknuten plastpåse - dagens tömning av kackerlacksfällor. De driver ett företag i området och äger flera fastigheter. För ett halvår sedan ringde en hyresgäst till dem och berättade att det fanns små djur i lägenheten.

- Jag kollade och insåg att det var kackerlackor, berättar Magnus Larsson. Vi köpte gift och fällor på nätet för att försöka lösa problemet.

Möte med miljökontoret

Men någon månad senare ringde ytterligare hyresgäster om problemet, och då var det dags att kalla in skadedjursbekämpare.

- Vi kallade alla fastighetsägare till ett möte med miljökontoret och Anticimex, berättar Andreas Damberg. Vi måste ju hitta källan för att bli av med grundproblemet.

De här kackerlackorna lever inte naturligt i Sverige, utan kommer hit med väskor och varor från utlandet. Oftast förflyttar de sig sedan inomhus via rör och elledningar. I Skänninge tycks de dock ha vandrat mellan husen.

Flyttar med

- Normalt sprids de inte så, men det är klart, ställer man ut möbler med kackerlackor i, så kan de gå iväg, säger Anders Gunnarsson. På samma sätt kan skadedjuren givetvis följa med vid en flytt.

Alla fastighetsägare har inte avtal med samma skadedjursbekämpare och intresset för fastighetsskötsel varierar också. På samma sätt är hyresgäster olika, en del bryr sig inte alls om en eller annan kackerlacka. Städnivån är olika hos människor, liksom behovet av att rensa och slänga grejer.

- I Skänninge har en försvårande omständighet varit att det finns flera fastighetsägare som ska samarbeta, säger Anders Gunnarsson. Vi är dessutom ett privat företag som inte har bemyndigande att kontrollera lägenheter.

Kackerlacksproblemet i Skänninge är alltså inte över. 1 november ska dock det hus som antas vara källan stå tomt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om