Visst kan man grilla julmaten utomhus

Det Àr mitt i vintern. Fyra minusgrader och ljust bara nÄgra timmar mitt pÄ dagen. Jullunchen ska förberedas. DÄ Àr det hög tid att tÀnda grillen.

Sebastian Virta driver Grillkung i SkÀnninge, en webbbutik med showroom och utegÄrd dÀr man kan grilla ostört. HÀr ordnas event och kurser.

Sebastian Virta driver Grillkung i SkÀnninge, en webbbutik med showroom och utegÄrd dÀr man kan grilla ostört. HÀr ordnas event och kurser.

Foto: Sune Johansson

SkÀnninge2022-12-23 17:00

Mat i Mjölby

– Visst gĂ„r det bra att griljera skinkan i grillen, och varmröka och grilla revbenen ute, sĂ€ger Sebastian Virta pĂ„ företaget Grillkung i SkĂ€nninge.

undefined
Sebastian Virta driver Grillkung i SkÀnninge.

Han grillar Äret om och menar att det mesta kan lagas ute. KöttfÀrssÄs, pasta, wok. PÄ företagets julbord lagades all varm mat utomhus. Jansson i pizzaugn, till exempel.

– Om det Ă€r bra vĂ€der Ă€r det trevligt att umgĂ„s ute Ă€ven pĂ„ vintern.

Skillnaden mot att grilla pÄ sommaren Àr valet av köttdelar. PÄ vintern kanske en stek som tar lÀngre tid och inte behöver tittats till.

– PĂ„ sommaren karrĂ©skivor och pĂ„ vintern hel karrĂ©, exemplifierar han.

undefined
Ribs som fÄtt sin kryddning och i ett första skede lÀggs pÄ grillen för att varmrökas i nÄgra timmar pÄ lÄg vÀrme.

Det Àr han och förÀldrarna som Àger och driver Grillkung som sÀljer grillar, utekök och pizzaugnar. Det Àr en webbshop men har sedan drygt ett Är ett showroom i lokalerna i SkÀnninge. Inne pÄ gÄrden ordnar de event, utbildningar och visningar för kunder och grillintresserade. Nyligen fick företaget pris som webbshoppen med tredje mest nöjda kunderna i landet. Inom sin bransch har de liksom förra Äret högst betyg.

Sebastian har tillsammans med sin anstÀllda Ida Herbertsson laddat en gasolgrill och en Kamadogrill pÄ gÄrden. Skinkan Àr förkokt och griljeras i gasolgrillen pÄ ett roterande spett.

undefined
Ida Herbertsson förbereder griljeringen av skinkan. Till det anvÀnder hon ett rotisserie, ett roterande spett i gasolgrillen.

– Jag vĂ€ljer utan ströbröd. Av hĂ€nsyn till glutenintoleranta, sĂ€ger Ida nĂ€r hon penslar pĂ„ griljeringen. Rotisseri Ă€r ju inte nödvĂ€ndigt. Vill man göra skinkan frĂ„n grunden kan man börja med att röka en okokt skinka.

Hon Àr kockutbildad och har jobbat bland annat pÄ Ombergs turisthotell. För tvÄ Är sedan började hon pÄ Grillkung.

– Innan det var jag inte varit sĂ„ grillintresserad. Men nu har jag upptĂ€ckt hur gott det blir och grillar hela tiden, bĂ„de hemma och pĂ„ jobbet.

undefined
Sebastian Virta driver Grillkung i SkÀnninge, en webbbutik med showroom och utegÄrd dÀr man kan grilla ostört. HÀr ordnas event och kurser.

Om skinkan fixas snabbt sÄ krÀver revbenen lÄng förberedelse. Sebastian gör dem i tre steg.

Vad behöver man ha för att kunna vintergrilla?

– En grill med lock. Det mĂ„ste gĂ„ att reglera vĂ€rmen, sĂ„ en ventil pĂ„ grillen och en termometer behövs, sĂ€ger Sebastian.

Och sÄ vill han gÀrna slÄ hÄl pÄ myten om den sjÀlvupptagne mannen som grillar med en öl i handen och sedan tar Ät sig all Àra medan nÄgon annan fÄtt göra sÄser, sallad och tillbehör, samt dukat bordet.

undefined
RevbensspjÀllen har fÄtt sin första omgÄng pÄ röken. Nu ska de penslas, packas in i papper och lÀggas pÄ grillen. I ett tredje steg fÀrdiggrillas de pÄ högre vÀrme.

– Det finns mĂ„nga som fĂ„r ett genuint matintresse genom sitt grillintresse. Man kan laga den mesta maten pĂ„ en bra grill.

PÄ Corren.se kan du se Ida och Sebastian laga julklassikerna pÄ utegrillen.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!