Visst kan man grilla julmaten utomhus

Det är mitt i vintern. Fyra minusgrader och ljust bara några timmar mitt på dagen. Jullunchen ska förberedas. Då är det hög tid att tända grillen.

Sebastian Virta driver Grillkung i Skänninge, en webbbutik med showroom och utegård där man kan grilla ostört. Här ordnas event och kurser.

Sebastian Virta driver Grillkung i Skänninge, en webbbutik med showroom och utegård där man kan grilla ostört. Här ordnas event och kurser.

Foto: Sune Johansson

Skänninge2022-12-23 17:00

Mat i Mjölby

– Visst går det bra att griljera skinkan i grillen, och varmröka och grilla revbenen ute, säger Sebastian Virta på företaget Grillkung i Skänninge.

undefined
Sebastian Virta driver Grillkung i Skänninge.

Han grillar året om och menar att det mesta kan lagas ute. Köttfärssås, pasta, wok. På företagets julbord lagades all varm mat utomhus. Jansson i pizzaugn, till exempel.

– Om det är bra väder är det trevligt att umgås ute även på vintern.

Skillnaden mot att grilla på sommaren är valet av köttdelar. På vintern kanske en stek som tar längre tid och inte behöver tittats till.

– På sommaren karréskivor och på vintern hel karré, exemplifierar han.

undefined
Ribs som fått sin kryddning och i ett första skede läggs på grillen för att varmrökas i några timmar på låg värme.

Det är han och föräldrarna som äger och driver Grillkung som säljer grillar, utekök och pizzaugnar. Det är en webbshop men har sedan drygt ett år ett showroom i lokalerna i Skänninge. Inne på gården ordnar de event, utbildningar och visningar för kunder och grillintresserade. Nyligen fick företaget pris som webbshoppen med tredje mest nöjda kunderna i landet. Inom sin bransch har de liksom förra året högst betyg.

Sebastian har tillsammans med sin anställda Ida Herbertsson laddat en gasolgrill och en Kamadogrill på gården. Skinkan är förkokt och griljeras i gasolgrillen på ett roterande spett.

undefined
Ida Herbertsson förbereder griljeringen av skinkan. Till det använder hon ett rotisserie, ett roterande spett i gasolgrillen.

– Jag väljer utan ströbröd. Av hänsyn till glutenintoleranta, säger Ida när hon penslar på griljeringen. Rotisseri är ju inte nödvändigt. Vill man göra skinkan från grunden kan man börja med att röka en okokt skinka.

Hon är kockutbildad och har jobbat bland annat på Ombergs turisthotell. För två år sedan började hon på Grillkung.

– Innan det var jag inte varit så grillintresserad. Men nu har jag upptäckt hur gott det blir och grillar hela tiden, både hemma och på jobbet.

undefined
Sebastian Virta driver Grillkung i Skänninge, en webbbutik med showroom och utegård där man kan grilla ostört. Här ordnas event och kurser.

Om skinkan fixas snabbt så kräver revbenen lång förberedelse. Sebastian gör dem i tre steg.

Vad behöver man ha för att kunna vintergrilla?

– En grill med lock. Det måste gå att reglera värmen, så en ventil på grillen och en termometer behövs, säger Sebastian.

Och så vill han gärna slå hål på myten om den självupptagne mannen som grillar med en öl i handen och sedan tar åt sig all ära medan någon annan fått göra såser, sallad och tillbehör, samt dukat bordet.

undefined
Revbensspjällen har fått sin första omgång på röken. Nu ska de penslas, packas in i papper och läggas på grillen. I ett tredje steg färdiggrillas de på högre värme.

– Det finns många som får ett genuint matintresse genom sitt grillintresse. Man kan laga den mesta maten på en bra grill.

På Corren.se kan du se Ida och Sebastian laga julklassikerna på utegrillen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!