LÄS MER: Inga valborgseldar i länet på grund av torkan
Firandet på Väderkvarnsbacken i Skänninge lockar varje år flera tusen besökare och är ett av länets största valborgsfiranden. Men i år tvingas arrangören Lions Club Skänninge att ställa in.
– Vi måste ha ett polistillstånd för att arrangera firandet och det gäller inte när vi inte kommer kunna ha en majbrasa eller fyrverkerier. Därför får vi blåsa av alltihop, förklarar Lions president Jan Lorin.
– När vi nåddes av länsstyrelsens eldningsförbud började vi undersöka med berörda parter om det var möjligt att få dispens för en eld, men det ges inte när man är i närheten av skog och mark, vilket vi ju är. Så då bestämde vi att vi var tvungna att ställa in.
Beslutet togs på fredagskvällen och var inte ett lätt beslut att ta, berättar Jan Lorin.
– Vi är förstås väldigt ledsna över det här, men det fanns inga alternativ, det finns ingen tvekan.
Beskedet lades ut på Lions Club Skänninges facebooksida på fredagskvällen och möttes snabbt av ett enormt engagemang. Många är förstående och kallar beslutet för "förståndigt", samtidigt som flera tycker det är väldigt tråkigt. Flera undrar också varför hela arrangemanget måste ställas in. Är det inte möjligt att ändå ha kvar de andra aktiviteterna, som musikkår, vårtal och försäljning av korv och lotter?
– Nej, tyvärr, det skulle bli en förlustaffär för oss. De allra flesta besökarna brukar ansluta till firandet sent enbart för att se en brasa och fyrverkerier. Utan det så blir det inga besökare och därmed drar vi inte in några pengar vilket är vårt ändamål.
Lions Club kunde i sista minuten avboka fyrverkerierna som var beställda för 25 000 kronor. Möjligheten att avbeställa gjorde att beslutet var tvunget att tas så snabbt som möjligt. MC-kortegen som arrangeras av SMC, Sveriges Motorcyklister, och som alltid startar i Linköping med slutdestination Skänninge på valborgsmässoafton, kommer att gå som vanligt. Skillnaden i år är att det inte finns något firande för motorcyklisterna att anlända till, utan de får istället åka hem.
Senast valborgsfirandet på Väderkvarnsbacken ställdes in var någon gång på 80-talet. Då var det 15 centimeter snö som stoppade arrangemanget. Sen dess har traditionen varit obruten.
– Jag hoppas alla förstår vår sits, men vill någon annan göra något så är det så klart fritt fram.